Zencan

Zencan ostanı İran’ın kuzeybatısında ve Tahran-Tebriz yolu üzerinde stratejik bir noktadadır.

Nispeten sanayileşmiş bir bölgedir. Bölgede metal, kimyasal, petrokimya, bitkisel yağ, ilaç, gıda, tekstil, inşaat malzemesi, elektrikli cihazlar, temizlik ürünleri, cam kaplar, mobilya ve selüloz sanayi ve çelik külçesi imalatı vardır.

Zencan, madencilik bakımından İran’ın en önemli merkezlerinden biridir. İran’ın kurşun ve çinko fabrikaları Zencan ve Yezd ostanında bulunmak-tadır. Ortadoğu’nun en büyük kurşun ve çinko maden ocağı Anguran bu ostanda bulunmaktadır. Ayrıca, çok sayıda dekoratif taş, krom, bakır, kaolin, feldspat ve silis ocakları bulunmaktadır.

Tarım bakımından güçlü bir bölge olan Zencan’da üzüm, elma, pirinç, fasulye, mısır, incir, yağlı tohumlar, meyveler ve patates yetiştirilir. Zencan çekirdeksiz üzümleriyle ünlüdür. Hayvancılıkta, kanatlı hayvanlar, sığır ve koyun yetiştiriciliği yapılmakta ve et ve süt üretimi zengindir. Ayrıca arıcılık ve balık yetiştiriciliği de yapılmaktadır.

Dünyanın üçüncü yüksek tuğla kulesi Gün-bed-i Sultaniye UNESCO Dünya Mirası Lis-tesinde yer almaktadır. Diğer turistik yerleri arasında Daş Kesen Tapınağı, Huyin Yeraltı Şehri, Zencan Kapalı Çarşısı, Ketele Hor Ma-ğarası, eski konaklar, tarihi köprüler, camiler ve hamamlar vardır.

El sanatlarında halı, bıçaklar, gümüş takılar, dekoratif yemek kapları, malileduzi ve çaruk adı verilen sandaletleri tüm İran’da bilinir. Eski zamanlarda Zencan, paslanmaz ve keskin bıçaklarıyla biliniyordu. Bugün de Zencan, İran da bıçak merkezi olarak bilinmektedir.

Zencan da Azeri nüfus hakimdir. Küçük bir Tat azınlığı da bulunmaktadır. Ostanın güney kısmındaki şehristan ve köylerde Kürt nüfus ağırlıktadır.