Yılanyastığı nedir? Yılanyastığı özellikleri neler? Yılanyastığı nerede kullanılır?

Alm. Aronsstab (m); Aronswurz (f), Fr. Arum (m), İng. Arum. Familyası: Yılanyastığıgiller (Araceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Batı, Güney, Güneydoğu, Kuzey ve Orta Anadolu.

25-50 cm yüksekliğinde toprak altında patates gibi yumrusu bulunan otsu ve zehirli bir bitki. Yapraklar saplı ok şeklinde ve koyu yeşil renklidir. Çiçekler çomak şeklinde olan bir durum üzerinde sıralanmış olup tek eşeylidirler. Bu çomağın alt kısmında dişi çiçekler, üst kısmında ise erkek çiçekler ve bu ikisi arasında tüy şeklinde verimsiz çiçekler bulunur. Bu çomağın tepesi etli ve şişkince olup, külah şeklinde bir yaprak ile sarılıdır. Bu etli çomak bitki, böcekler aracılığıyla tozlaştığı için böcekleri çekici güzel renklerde olup, pis bir dışkı kokusundadır. Meyveler kırmızı ve turuncu renklerde ve bezelye büyüklüğünde olup, sonbaharda olgunlaşır.

Kullanıldığı yerler: Bitkinin yumrusu saponin, nişasta, zamk, musilaj ve alkoloit taşır. Aynı zamanda hücrelerinde rafit şeklinde kristaller bulunduğundan cildi tahriş edicidir. Gerek yumrusu, gerek yaprakları hayvanlar ve insanlar için zehirlidir. Ancak kurumuş ve kaynamış yumrular bu zehirli özelliğini kaybettiğinden dolayı bâzı yöre halkı tarafından gıdâ olarak kullanılmaktadır. Ayrıca tâze yumru ve yapraklar çıbanları açıcı, yara iyi edici olarak ve basura karşı kullanılır. Adana bölgesinde bu bitkinin bir türü tırşık ismi altında sebze olarak kullanılmaktadır.