Viyana nerede? Viyana tarihi nedir? Viyana şehri önemi nedir?

Avusturya’nın başşehri ve ülkeyi meydana getiren dokuz federal eyâletten biri. Avusturya’nın kuzeydoğusunda, Tuna Nehri kıyısında yer alır. Nüfûsu bir buçuk milyon (metropoliten alanınki ise iki milyon) civârındadır. Yüzölçümü 415 km2, metropoliten alanınki ise 3862 km2dir. Viyana’da tipik bir kara iklimi hüküm sürer. Ortalama sıcaklık ocakta 0°C, temmuzda ise 20°C’dir.

Viyana idârî bakımdan 23 ilçeye ayrılır. Şehir merkezini kısaca Ring olarak isimlendirilen Ring Caddesi çevreler. Ring Caddesindeki yapıların en meşhuru, değişik üsluplarda inşâ edilmiş İmparatorluk Sarayıdır. Sarayda Avusturya Millî Kütüphânesi ile Albertina ve başka müzeler yer alır. Ring Caddesindeki diğer meşhur yapılar Adak Kilisesi ve Borsa Binâsıdır. Viyana Üniversitesi Adak Kilisesinin yanında olup, Avrupa’daki en eski üniversitelerden biridir.

Viyana’nın ekonomisi sanâyi, ticâret ve turizme dayanır. Avusturya ekonomisinin neredeyse yarısı Viyana’daki ekonomik faaliyetlere dayanır. Başlıca sanâyi dalları makine, elektrikli âlet, kimyâsal madde ve metal üretimidir. Viyana’da her yıl iki defâ (mart ve eylül aylarında) düzenlenen milletlerarası ticâret fuarı Avusturya ekonomisine önemli katkılar sağlar.

Viyana Avusturya’nın kültür merkezi olmasının yanısıra dünyânın başta gelen müzik merkezlerinden biridir. Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert ve daha birçok meşhur müzisyen Viyana’da yaşamış ve çalışmalarını orada sürdürmüştür. Viyana’da 30’dan fazla müze vardır. Habsburglara, Kutsal Roma-Germen İmparatorlarına ve müzisyenlere âit eşyâların sergilendiği birçok koleksiyon bu müzelerde sergilenir. Viyana aynı zamanda kendine has atmosferi olan kahvehâneleriyle meşhurdur. Yüzyıllardan beri Viyanalıların hayâtında mühim rol oynayan bu kahvehânelerden bâzıları meşhur sanatçıların ve yazarların buluşma yeri olarak tanınmıştır.

İlk yerleşmelerin mîlâttan çok öncelere dayandığı bölgeye, Romalılar M.Ö. 15 seneleri dolayında yerleşmişlerdir. M.S. 5. yüzyılda Romalıların çekilmesi üzerine bölgeye Bavyeralılar yerleşmiş ve bu dönemde halk Hıristiyan dînine girmiştir. Viyana târihinde mühim bir dönem de 1278’de başlayan Habsburglar dönemidir. Kutsal Roma-Germen İmparatoru V. Karl’ın kardeşi I. Ferdinand, Aşağı Avusturya Meclisinin başlattığı ayaklanma üzerine 1526’da Viyana şehrine verilmiş bütün hakların geri alındığını îlân eden bir beyannâme yayınladı. Ferdinand’ın 1558’de imparator olarak taç giymesinden sonra eski haklarını yeniden kazandı ve imparatorluğun merkezi durumuna geldi. Viyana 1529 ve 1683’te olmak üzere Osmanlılar tarafından iki defâ kuşatıldı fakat fethi müyesser olmadı.

Yirminci yüzyılın başlarında nüfûsu iki milyona yaklaşan şehre, Birinci Dünyâ Harbi sırasında pekçok mülteci yerleşti. 1918’de Alman-Avusturya Devletinin kurulmasından sonra şehre eyâlet statüsü verildi (1922). 1938’de Alman ordularının işgal ettiği Viyana, Nisan 1945’te Sovyet birliklerince kurtarıldı. Avusturya’nın milletlerarası sahada bağımsız bir ülke olarak tanınmasını sağlayan Avusturya Devlet Antlaşması 15 Mayıs 1955’te imzâlandı.