Şirk neden en büyük günahtır? Allah neden şirki affetmiyor?

Sözlükte “ortak olmak” ve “ortaklık”; “ortak koşmak” anlamına gelen isim konumunda bir kelime olan şirk küfür demektir. Şirk koşana müşrik denilir. Terim olarak “Allah’ın zâtında, sıfatlarında, fiillerinde veya O’na ibadet edilmesinde ortağı, dengi yahut benzerinin bulunduğuna inanma” demektir.

Şirk Allah’a yapılan büyük bir haksızlık,66 O’na atılan en büyük iftiradır. Dolayısıyla en büyük günahtır ve bu günahı Rabbimiz kesinlikle affetmez: “Allah kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz; bundan başkasını dilediği kimse hakkında bağışlar. Allah’a ortak koşan kimse büyük bir günah işleyerek iftira etmiş olur.”

İnsanın âlemde her şeyi yöneten bir güç olduğu fikrine ulaştıktan sonra bu gücü hakkıyla bilememesi, yalnız Allah’a ait ilahlık özelliklerini başka varlıkta/varlıklarda araması ne acıdır. Her şeyi yaratan, yaşatan yöneten bir varlık neden kendisine ortak olacak bir varlık edinir veya kendisine müdahale etmesine izin verir? Böyle bir düşünce ilah kavramına da Kur’an’daki Allah inancına da aykırıdır. Rabbimiz bu hakikati çok açık ayetlerle defalarca tekrar etmiştir: “Ona benzer hiçbir şey yoktur.”, “O’ndan başka ilah yoktur. O her şeyin yaratıcısıdır.”, “Onun hiçbir dengi yoktur.

Ayrıca insanın doğrudan aklına hitap ederek ilah olduğuna inandıkları varlıkların nasıl da aciz olduğunu anlamaya onları davet etmiştir. “Allah’tan başka kendilerine yalvarıp yakardıklarınız var ya hepsi bunun için bir araya gelseler bile bir sinek yaratamazlar. Hatta sinek onlardan bir şey kapsa, onu dahi ondan kurtaramazlar.”

Allah insanı akıl sahibi olarak yaratmıştır. Âlemde tek bir yaratıcının olduğunu hem ilan etmiş hem de insanın bu hakikati gereği gibi anlayabilmesi için peygamberler ve kitaplar göndermiş âlemde neden yaratıcı başka bir varlık olamayacağını da bu kitaplarda izah etmiştir. Tüm bunlardan sonra eğer insan yine de şirk içinde kalmayı tercih ederse büyük bir günah olan şirke bulaşmış olur. Şirk bu anlamıyla küfür ile denktir. Zira şirk koşan Allah’ın zatını gereği gibi tanıyamamış ve inkâr içine düşmüş demektir. Bu bakımdan şirk küfür ile eşitlenir ve Allah’ın asla affetmeyeceği bir duruma dönüşür.