İki gün önce C vitamini hırsızını, dün magnezyum hırsızını aktardık. Bugün de size beyin hırsızını aktaracağız. Nedir bu hırsızdan çektiğimiz? Maalesef ekmeği, şekeri ve işlenmiş gıdaları yaşamımızdan çıkarmadığımız yani hırsızlardan kurtulamadığımız sürece bazı hastalıklardan kurtulmak mümkün değil. Biz bunu bizzat yaşadık. Bu hikayeyi @a.okancaglar hesabında görebilirsiniz.
Şeker beyni nasıl boşaltıyor? @nurcincaglar mbg’den sizler için çevirdi.
“Fazla şeker tüketiminden sonra yorgun ve uyuşuk hissettiğiniz oldu mu? Yeni bir çalışma bu konuyu tamamen yeni bir boyuta taşıdı. Michigan Üniversitesi’nden araştırmacılar şekerin beyni nasıl boşalttığını gösterdiler.
Nature Communications dergisinin son sayısında yayımlanan araştırmaya göre meyve sinekleri yüksek şekerli beslenmeye maruz kalınca beyinlerindeki önemli metabolitler * boşalıyor. Bu metabolitler sağlıklı bir beyinde bulunması beklenen N-asetil aspartat (NAA) ve kinurenin. Bu metabolitlerin düşük düzeyde olmasının olumsuz sağlık sonuçları olabilir.
Bunlardan egzersiz sırasında fazla miktarda oluşan kinürenin düzeyinin düşmesi depresyonla bağlantılı görülüyor. Araştırmacılar bu metabolitlerin düzeylerini değiştirdiklerinde sineklerin daha fazla yediklerini görmüşler. Araştırmacılardan Monica Dus “Bulduğumuz aslında metabolik yeniden şekillenme. Uzun süre fazla şekere maruz kalındığında oluşan tedrici bir durumdan söz etmiyoruz. Yüksek şekerli beslenmenin daha 7. gününde sineklerin metabolik profilleri tamamen değişti.”
Sonuç olarak bu çalışmada yüksek şekerli beslenmenin 20 metabolitin düzeylerini etkilediği gösterildi. Araştırmacıların bundan sonraki planı bu metabolitlerin uyku, öğrenme, hafıza ve gıda seçimini nasıl etkilediğini göstermek.
Bu çalışma şekerden ve şeker içeren işlenmiş gıdalardan uzak durmak için bir kanıt daha gösteriyor.”
Özet çeviri: Nurçin Çağlar
Sağlıklı Yaşıyoruz®