Her zaman söylüyoruz. Beslenmeyi düzeltmeden alınan takviyeler hiçbir işe yaramıyor önce beslenmenin düzeltilmesi gerekiyor. İşte bugünkü gönderimiz bunun çok güzel bir örneği. Covid 19 pandemisi sürecinde pek çok doktor bağışıklık sistemini güçlendirmek için D vitamini yanısıra C Vitamini de öneriyor. Peki aldığınız C vitamini gerçekten işe yaradı mı? İşte bu yazıyı @nurçincaglar sizin için çevirdi. İşte biz bu yüzden portakal suyu yıllardır içmiyoruz. Portakalı kısmen kabuğuyla ve lifleriyle birlikte yiyoruz ama asıl C vitamini sebzelerden almaya çalışıyoruz. Çok özel durumlarda da Lipozomal C vitamini tercih ediyoruz.
Vücudum yeni bir virüsle tanıştığında benim neler yaptığımı @a.okancaglar hesabında öne çıkanlarda bulabilirsiniz. Şimdi C vitamini hırsızını okuyalım.
“C vitamini ve şeker hücreye girmek için aynı yolağı kullanıyor; Glut-1 reseptörleri kanalıyla giriyor. Glut-1 reseptörleri C vitaminiyle birlikte şeker olduğunda her zaman şekeri tercih ederek alır. Fazla şeker tükettiğimizde daha fazla serbest radikal oluşur, bu da bunları nötralize etmek için daha fazla C vitaminine ihtiyaç var demektir. Ancak şeker C vitamininin hücreye giriş kapısını tutar ve C vitamini girişine izin vermez.
Önce şekeri tamamen kesmemiz gerekir. Yediğimiz her şeyin içeriğine bakıp gizli şeker kaynaklarını da belirlemek, bir şekilde şeker içeren yiyecekleri tamamen beslenmeden çıkarmak gerekir. Sonra da gerek yiyeceklerden gerekse de takviye ile C vitamini almamız gerekir. C vitamini takviyesi kullanıyorsak içeriğinde şeker olmamalı aksi takdirde işe yaramaz. C vitamini suda çözünen bir vitamin olduğundan fazlası idrarla atılır.
C vitamini sadece portakal ve greyfurtta bulunmaz, pek çok yiyecekte bulunur:
Yeşil ve kırmızı biber
Guava
Taze kekik
Ispanak
Kale
Brüksel lahanası
Brokoli
Kivi
Cennet hurması
Papaya
Çilek
Tatlı patates
Domates
Özet çeviri: Nurçin Çağlar
Sağlıklı Yaşıyoruz®