Şeker bağımlılığından nasıl kurtulunur?Şeker bağımlılığından kurtulma önerileri neler? Şeker bağımlılığı için neler yapmalı?

Dünyada fonksiyonel tıbbın gold standardı olarak kabul edilen IFM’in @instituteforfxmed kurucularından @drmarkhyman ’ın yazısı:
“Şekere bağımlı olmak biyolojik bir bozukluk; şeker ve karbonhidrat isteğini hormonlar ve nörotransmitterler ateşliyor ve kontrolsüz biçimde yemeye yol açıyor. İyi haber ise şeker bağımlılığından kurtulabiliriz. Şekerle mücadele için 8 yol:
1- Gerçek yiyecekler yiyin. Tüm öğünleriniz yağ ve protein içermeli. Sebzeler, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar da iyi karbonhidrattır. İşlenmiş, şekerli yiyecekler gerçek yiyecek değildir, bunlar şeker bağımlılığının ve onun kötü sonuçlarının yolunu açar.
2- Kan şekeri düzeyi değişken olmamalı. Yumurta, protein içecekleri veya kuruyemiş ezmeleri gibi protein içeren besleyici bir kahvaltı yapın. Yatmadan en az üç saat önce yeme eylemi bitmeli.
3- Şekerden kurtulun. Beslenmenizden, rafine şekerler, gazlı içecekler, meyve suları ve yapay tatlandırıcılar tamamen çıkmalı.
4- Stresi azaltın. Stres nedeniyle yeme ve abur cubur birliktedir. Stresinizin kökenindeki nedenleri yoga, meditasyon veya derin nefes alma gibi yöntemlerle gidermeye çalışın⁣.
5- Akıllıca egzersiz yapın. Bir daha tatlı bir şey istediğinizde yürüyüş yapın. Sağlıklı bir şekilde dikkatinizi dağıtacak olmanın yanında egzersiz tatlı isteğini azaltır ve kendinizi iyi hissettiren endorfin düzeyini yükseltir.
6- Tatlı isteğine neden olabilecek gıda hassasiyetleriniz olup olmadığını belirleyin. Genelde gluten, süt ürünleri ve şeker gibi gizli alerjimizin olabileceği yiyeceklere istek duyarız.
7- İyi uyuyun. Uykusuz geçen bir geceden sonra tatlı isteğinizin arttığını deneyimlemişsinizdir. Çalışmalar uykusuzluğun tatlı isteğini artırdığını gösteriyor.
8- Tatlı isteğini kesen takviyeler kullanın. D vitamini ve omega 3 başta gelir. Glutamin, tirosin ve 5-HTP isteği azaltan amino asitlerdir. Stres azaltan Rodiola gibi bitkisel ürünler yardımcı olabilir. Krom kan şekeri dengesini sağlayarak isteği azaltır. Şeker ve insülin fırlamalarını azaltan glukomannan lifi de yardımcıdır.”
⁣⁣
Dr. Mark Hyman