Rezevi Horasan

Rezevi Horasan, Afganistan ile Türkmenistan sınırında yer almaktadır. Bir kısmı dağlık olan bölgenin geneli düzlük alanlardan oluşmaktadır. Tarihi Büyük Horasan bölgesinin İran’da kalan kısmının bir parçasıdır. Kültürel ve ekonomik açıdan İran’ın en önemli merkezlerinden biridir. İmam Rıza Türbesinin bulunduğu Meşhed, İran’ın en önemli dini merkezidir. Meşhed şehri, nüfusu bir milyondan fazla olan sekiz büyük şehirden ve nüfusu en yoğun bölgelerden biridir.

İran’ın canlı ekonomi bölgelerinden biridir. Sanayisi gelişmiş olan bölgede bir çok imalat dalı bulunmaktadır. Bitkisel yağ, gıda işleme, meyve suyu, salça, hamur mayası, cam ve porselen kaplar, binek otomobil ve parçaları, ilaç, deri ve ayakkabı, gaz ocağı, mobilya, buzdolabı ve don-durucu, lamba, ampul ve kablo üretimi vardır.

Madencilikte demir cevheri ocakları ön plana çıkmaktadır. Ayrıca, manyezit, krom, bakır, kömür, dekoratif taşlar ve alçı rezervleri vardır. Neyşabur turkuaz ocağı, 9 bin tonluk rezervi ve 19 tonluk yıllık üretim hacmi ile dünyanın en büyük turkuaz maden ocağıdır. Ostanın kuzeyinde petrol ve gaz rezervleri de bulunmaktadır.

Rezevi Horasan’ın başlıca tarım ürünleri şeker pancarı, domates, arpa, üzüm, nar, safran ve zereşktir. Hayvancılıkta koyun ve sığır ağırlıktadır. Bu ostan İran’ın kırmızı et, süt, tavuk eti ve deri üretiminde önemli bir pay almaktadır.

Ülke içinden ve komşu ülkelerden yüksek sa-yıda turist dini bir merkez olan Meşhed şehrini ziyaret etmektedirler. İmam Rıza türbesi dışında Ömer Hayyam Türbesi, Nadir Şah Afşar’ın Tür-be ve Müzesi, Attar Neyşaburi Türbesi, Firdevsi Türbesi ve Kemal-ül-Mülk Türbesi de buradadır.

Diğer turistik yerleri Kuh Sengi, Bujan Köyü, Keng Köyü, değişik yerlerde bulunan şelaleler, abanbarlar, kervansaraylar ve tarihi kulelerdir.

Etnik çeşitlilik bakımından İran’ın en zengin os-tanlardan biridir. Fars, Tat, Kürt, Türkmen, Azeri, Beluc, Arap ve Lurlar bulunmaktadır.