Oruç ve bayramın belirlenmesinde telgraf, top sesleri ve posta haberleriyle amel edilebilir mi?

Şüphesiz topluca yapılacak her önemli işin hızlı ve yaygın bir şekilde ilan edilmesi, yayılması ve haber verilmesi arzu edilir ve bu maksadı gerçekleştirecek bir yol izlenir.

Bazan açık ve ayrıntılı bir şekilde veya kısa sözlerle ilan edilir. Bazan uzak bölgelere ve yerlere haberlerin ulaşmasını sağlayacak top ve benzeri yüksek seslerle haber verilir, bazan da çeşitli telgraflar kullanılır.

İnsanlar bu gibi şeyleri daima haberi duyuracak ve yayacak en süratli vasıtaları kullanarak bildirirler ve açıklarlar. Bu manada görüş birliği içindedirler. Dinî ve dünyevî işlerinde bununla amel etmede ittifak halindedirler. Karşılarına ne zaman öncekinden daha süratli ve etkin bir vasıta çıkmışsa süratle onu kullanmışlardır.

Şâri’, bu cins ve türü kullanmada onlara onay vermiştir. Şeriatte buna delalet eden deliller ve esaslar vardır. Gerçeği, doğruyu ve içinde dinî ve dünyevî işlerinde insanların yararına olacak şeylerin bulunduğu sağlam haberleri ulaştıracak her vasıtayı Şarî’ de kabul eder, elde edilecek yararın durumuna göre bunları kullanmayı bazan emreder, bazan cevaz verir.

Şarî’ (din koyucu) hangi yolla gelirse gelsin sağlam haberi reddetmez, hangi vasıtayla ve anlamla ulaşırsa ulaşsın özellikle yayıldığı ve birtakım ipuçlarına da sahip olduğu zaman hiçbir gerçeği ve doğruyu inkar etmez. O halde sen de bu büyük esasa, temel prensibe sarıl. Çünkü bu, pek çok meselede yararlıdır. Bu prensibi anladığın zaman bunu daha sonra ortaya çıkan ve daima çıkacak olan cüz’î/talî konularda da uygulama imkanın olacaktır. Bu prensibi anlamada kusur etme, yoksa pek çok yararı elden kaçırabilirsin. Belki de sonradan çıktığında ve

Kur’an ve sahih sünnette ona ait bir açıklama bulamadığında pek çok şeyi bid’at ve haram zannettin de bu zannınla hem dine, hem akla, hem de insan fıtratına muhalefet ettin/ters düştün.5