NİSAN AYI BALIKLARI!
Sağlıklı beslenmenin koşullarından biri de her gıdanın mevsiminde ve doğal olarak yenmesidir. Taze balık tüketebilmek için hangi balığın hangi mevsimde olduğunu bilmemiz gerekiyor çünkü bizler çiftlik balıkları yemiyoruz.
İşte Nisan ayı balıkları:
1- Sardalya son günleri. Hamsi bulursanız alın o da bitmek üzere.
2- Barbunya
3- Levrek
4- Mezgit
5- Mercan
6- Gümüş
7- Kefal
8- Tekir
9- Kırlangıç
10- Zargana
Omega-3 alabilmek için bir çok kişinin yediği somon balıklarının büyük bir çoğunluğunun çiftlik balığı olduğunu hatta renklerinin bile üretici tarafından belirlenen yemlerle verildiğini biliyor musunuz? “Somon balığınızın hangi renk olmasını isterseniz?” başlıklı yazımızı mutlaka okuyun.
NİSAN AYI MEYVELERİ
Sağlıklı beslenenler sebze ve meyveleri mevsiminde yemeye özen gösteriyor çünkü mevsim dışında yetişen sebzeler seralarda bol miktarda yapay gübre ve tarım ilacıyla yetiştiriliyor. Örneğin, şu sıralar bol miktarda çilek görebilirsiniz ve çilek mevsimi geldiğini düşünebilirsiniz. Üstelik pazarda satana sorsanız bunlar tarla çileği diyebilir. Ancak şu anda gördüğümüz çilekler serada değil de tarlada bile yetişmiş olsa naylon altında yetişen çileklerdir. Serada yetişen sebze ve meyveleri yemediğimiz gibi “naylon altı” üretilmiş ürünleri de yemiyoruz. Bunun nedenlerini açıklayan “Naylon Altı Ürünleri Neden Yemiyoruz” başlıklı yazımızı okumadıysanız okumanızı öneririz.
Bizim her gün yediğimiz meyveleri @a.okancaglar hesabında görebilirsiniz.
Sebzeleri daha önce paylaşmıştık. Nisan ayı meyvenin en az olduğu aylardan.
Nisan ayı meyveleri:
1- Çağla
2- Karadut (ay sonunda, bazı yörelerde)
3- Yeşil erik (can eriği, ay sonunda)
4- Limon
5- Portakal (son günleri)
NİSAN AYI SEBZELERİ
Sağlıklı beslenenler sebze ve meyveleri mevsiminde yemeye özen gösteriyor çünkü mevsim dışında yetişen sebzeler seralarda bol miktarda yapay gübre ve tarım ilacıyla yetiştiriliyor. Ancak fark ettik ki her mevsimde her türlü sebzeyi meyveyi marketlerde görerek büyümüş olan yeni kuşaklar hangi sebze/meyvenin hangi mevsimin ürünü olduğunu bilmiyorlar. Biz de her ay, ayın sebze ve meyvelerini Sağlıklı Yaşıyoruz sayfasında paylaşmaya başladık.
Her gün yediğimiz yemekleri (sebzeleri, meyveleri) Instagram @a.okancaglar hesabında hikayelerde paylaşıyoruz. Aylık olarak da öne çıkanlardan ulaşabilirsiniz. Bizim yediklerimizi inceleyecek olursanız domates, biber, salatalık, patlıcan, kabak gibi yaz sebzelerini henüz göremezsiniz. Sadece yazdan konserve edilmiş veya kurutulmuş olanları görebilirsiniz.
Önce sebzeleri paylaşıyoruz, meyveleri ve balıkları da ayrıca paylaşacağız. Bu liste ortalama bir listedir ve yöresel farklılıklar bulunabilir.
Nisan ayı sebzeleri:
1- Enginar
2- Bakla
3- Bezelye / Sultani bezelye
4- Bebe havuç
5- Semizotu
6- Kuşkonmaz
7- Taze sarımsak
8- Yabani otlar: ısırgan, kekik – zahter, ebegümeci, arapsaçı – rezene, çiriş, deniz börülcesi, hindiba – radika, turp otu, labada, madımak, kazayağı, şevketi bostan, gelincik, hardal otu, hodan, yabani pazı, ışgın, kenker, kaya koruğu, cibes, çiğdem, sarmaşık (yabani kuşkonmaz).
Her mevsim bulunabilen sebzeler:
1- Maydanoz
2- Dereotu
3- Nane
4- Tere (Bazı yörelerde her mevsim bulunmaz.)
5- Taze soğan
6- Roka (Bazı yörelerde her mevsim bulunmaz.)
7- Marul (Bazı yörelerde her mevsim bulunmaz.)
8- Pazı
9- Kuru soğan
10- Kuru sarımsak
Sağlıklı Yaşıyoruz® @saglikliyasiyoruzcom