Yaklaşık %16-30’u sık sık şişkinlikten şikayet ettiklerini bildirdi. Birçok soruna bağlı olarak ortaya çıkan gazın ana kaynağını araştırmak önemlidir. Şişkinlik bazen ciddi bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıksa da, çoğunlukla yeme alışkanlıkları ve sindirim sisteminin tahammül edemediği yiyeceklerden kaynaklanan bir sorundur. Bir hastalığın belirtisi değilse, basit adımlar atmak şişkinliğe iyi gelebilir.
Şişkinlik nedir?
Mide gazı, aşırı gaz üretimi veya sindirim sistemi kas hareketlerinin bozulması nedeniyle genellikle yemeklerden sonra ortaya çıkan bir durumdur. Şişkinlik sorunu kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür ve yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren önemli bir sorundur. Sindirim sisteminde şişkinliğe neden olan az miktarda gaz normaldir. Bununla birlikte, artan gaz üretimi ve uzun süreli periyotlar şişkinliği ciddi bir sorun haline getirir.
Şişkinliğe ne sebep olur?
Şişkinliğin en önemli nedeni, sindirim sistemindeki fazla katı, sıvı veya gazdır. Bununla birlikte, bazı insanlarda şişkinliğin sadece hastanın artan duyarlılığından kaynaklandığı düşünülmektedir. Şişkinlik karın ağrısına, rahatsızlığa ve dolu mide hissine neden olabilir.
Ek olarak, şişkinlik karın büyümesine (hamilelikte olduğu gibi), kramplara ve ağrıya neden olabilir. Sindirim sisteminde şişkinliğe neden olabilecek iki gaz kaynağı vardır. Biri bağırsak bakterilerimizin ürettiği gaz, diğeri ise yiyip içtiğimizde yuttuğumuz hava. Öte yandan vücutta ödem olarak bilinen aşırı sıvı birikiminin şişmeye neden olduğu düşünülmektedir. Ancak şişlik vücutta sıvı birikmesi ile aynı şey olarak düşünülmemelidir. Çünkü şişkinliğin temel nedeni vücutta gaz birikmesidir.
Hangi yiyecekler şişkinliğe neden olabilir?
Fazla havanın yutulmasına neden olan gazlı ve fermente içecekler.
Fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller ve bazı kepekli tahıllar gaza neden oldukları için gaza neden olabilirler.
Yağlı yiyecekler sindirimi ve mide boşalmasını yavaşlatabilir. Bu tokluk için iyi olabilir (ve kilo vermeye yardımcı olabilir), ancak şişkinliğe yatkın insanlar için bir sorun olabilir.
Sarımsak ve soğan gibi sebzeler, gaza neden oldukları için içerikleri nedeniyle gaza neden olabilir.
Brokoli ve lahana gibi sindirimi zor yeşillikler şişkinliğe neden olabilir.
Süt ve peynir, yoğurt gibi süt ürünlerindeki laktoz şişkinlik ve gaza neden olabilir.
Lif oranı yüksek tam tahıllar da şişkinliğe neden olabilir. Bazı meyveler (portakal, kayısı, elma gibi) gaza neden olduğu için şişkinliğe neden olabilir.
Gaz ciddi bir hastalığın belirtisi değilse, basit önlemler sayesinde daha az sorun olur.
Az ve sık yemek yemek çok faydalıdır çünkü yemek yemek gaza ve şişkinliğe neden olabilir. Şişkinliğe neden olan hızlı yeme alışkanlıkları unutulmalıdır. Gazlı içecekler burada en büyük suçlu olabilir.
Yiyecekler iyice çiğnenmeli ve küçük parçalar halinde yutulmalıdır. Yutulan hava miktarı azalacağından gaza dönüşmez, dolayısıyla şişkinlik olmaz.
Bazı gıdaların şişkinliğe neden olabileceği düşünüldüğünde bu gıdaların miktarı azaltılmalıdır.
Şeker alkolleri genellikle şekersiz gıdalarda ve sakızlarda bulunur. Bu tatlandırıcılar genellikle şeker için güvenli ikameler olarak kabul edilir. Bununla birlikte, yüksek miktarlar sindirim sorunlarına neden olabilir. Kalın bağırsaktaki bakteriler onları sindirerek gaz ve şişkinliğe neden olur. Ksilitol, sorbitol ve mannitol gibi şeker alkollerinden kaçınılmalıdır.
Şişkinlik nasıl tedavi edilir?
Şişkinliği tedavi etmek için şişkinlik sorununun nedeninin bulunması gerekir. Sorun tanımlandıktan sonra, uygun bir kişiselleştirilmiş tedavi planı uygulanmalıdır. Bazı ilaçlar şişkinliğe iyi gelir.
Probiyotik takviyeleri, gaz ve şişkinlik semptomlarını azaltabilen bağırsaktaki bakteri ortamını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Şişkinlik, sindirim sistemindeki kasların işlevindeki değişikliklerden de kaynaklanabilir. Kas spazmlarını azaltmaya yardımcı olabilecek antispazmodik denilen ilaçların yararlı olduğu bulunmuştur. Nane yağı, benzer işlevlere sahip olduğu düşünülen doğal bir maddedir. Nane yağının, en azından IBS’li kişilerde şişkinlik ve diğer sindirim semptomları için etkili olduğu gösterilmiştir.
Aktif bileşen simetikon içeren ilaçlar şişkinliği, gazı ve şişmeyi azaltabilir.
Şişkinlik için IBS-C aktif içerikli Lubiproston ve linaklotid ilaçları.