Allah Teâlâ yarattığı hiçbir şeyi boşuna yaratmamıştır. Dolayısıyla meleklerin yaratılmasının da bir amacı ve bu amaç doğrultusunda kendilerine verilmiş görevleri vardır. Meleklerin görevleri arasında, Allah’ı hamd ile tesbih etmek ve O’na secde etmek, peygamberlere ve müminlere Bedir Savaşı’nda olduğu gibi sıkıntılı zamanlarında destek olmak, ölüm esnasında kâfirleri azarlayıp müminleri cennetle müjdelemek, kendilerine Allah tarafından verilen emirleri yerine getirmek, peygamberlere salâtü selam getirip müminler için bağışlanma dilemek zikredilebilir.
Meleklerin bazıları da daha özel görevlere sahiptir. Cebrail, Allah ile peygamberleri arasında elçi olarak görevlendirilmiştir. Azrail, ölüm vakti gelen insanların canını almakla; Mikâil, tabiat olaylarını idare etmekle; İsrafil ise, kıyametin kopacağı zaman Allah’ın emriyle sûra üflemekle görevlendirilmiştir. Kirâmen Kâtibîn olarak nitelendirilen yazıcı melekler, insanların sağında ve solunda yer alarak tüm yaptıklarını kayıt altına almakla görevlidirler. Münker ve Nekir kabir sorgusuyla görevlendirilirken, cennette ve cehennemde müminleri karşılamak ve cehennemliklere hak ettikleri azabı tattırmakla görevli melekler, arşı taşımakla görevli ve arşın çevresinde dönen melekler16 bulunmaktadır. Sonuç itibariyle melekler, Allah kendilerine hangi görevi verdiyse onu yerine getirirler. Allah dilerse bir meleğe birden fazla görev de verebilir.
Meleklerle ilgili bilgilerimizi Kur’an ve sünnetten edindiğimiz için, yukarıda zikrettiklerimiz bu iki kaynakta bize bildirilenler içerisinden örnek olarak seçilmiştir. İsimlerini ve görevlerini bilmediğimiz ne kadar melek olduğunu ancak Allah bilir.