Kurtarıcı İsa Katedrali

Kurtarıcı İsa Katedrali

Moskova’daki Kurtarıcı İsa Katedrali, 10.000 kişilik kapasitesiyle Rus Ortodoks Kilisesi’nin en büyük katedralidir. Modern bina, 1812 yılındaki Anavatan Savaşı’nda Rus halkının gösterdiği kahramanlığın şerefine inşa edilmiş olan aynı isimli katedralle aynı dış görünüşe sahiptir.

Maslenitsa Festivali ve Bayramı

Maslenitsa Festivali ve Bayramı

Eski Rus halk bayramı Maslenitsa, çok zengin ve ilginç geleneklere sahiptir. Özünde bu kutlama, kışa veda edip güzeller güzeli ilkbaharı karşılamayı ifade etmektedir. Maslenitsa, günümüzde halen birçok Rus kentinde yaygın olarak kutlanmaktadır. Hristiyanlık öncesi dönemde Maslenitsa bayramı, ilkbaharda kutlanan yeni yıl ile de ilişkilendirilmiştir. Hristiyanlığın kabul edilmesinden sonra, Maslenitsa, büyük oruçtan önceki son hafta içinde … Devamını oku

Kuzey’in Motifleri Festivali

Rusya

«Kuzey’in Motifleri» festivali, geleneksel olarak, Zabaykalye Bölgesi ile Saha Cumhuriyeti, Buryatiya Cumhuriyeti, Amur Bölgesi gibi komşu bölgelerin topraklarında yaşayan Kuzey’in az sayıdaki yerli halklarının temsilcilerinin katılımıyla iki gün boyunca kutlanmaktadır.

Rus Coğrafyasında Nevruz ve Hıdırellez

Rusya

Nevruz, Başkurdistan ve Tataristan dahil olmak üzere farklı bölgelerde ilkbahar ekinoksunu ve yeni tarım yıllarının başlangıcını müjdeleyen bir bayramdır. Hıdırellez, Kırım Tatarlarının ulusal bayramı olup, ilkbahardaki ekim işlerinin tamamlanması onuruna kutlanmakta ve doğurganlığı, refahı ve esenliği simgelemektedir. Her yıl Mayıs ayının ilk haftasında çok sayıda kişinin katılımıyla kutlanmaktadır.

Isıyah Bayramı

Rusya

Isıah, Yakutistan’da kutlanan yaz bayramıdır. Ayıı tanrıları ve doğanın yeniden canlanması onuruna kutlanan ilkbahar-yaz bayramıdır. Isıah kutlamaları sırasında dualar okunur, bol bol ikram ve kımız verilir, danslar, halk oyunları ve at yarışmaları ile mas güreşleri düzenlenir. Yakutların Isıah bayramı, Yakutistan’daki en büyük bayramdır.

Sabantuy Bayramı

Rusya

Başkurdistan ve Tataristan halklarının bir bayramı olan Sabantuy, ilkbahardaki ekim işlerinin tamamlanması onuruna haziran ayında kutlanmaktadır. Bu bayramın kendi adetleri ve ritüelleri vardır, genellikle çeşitli yarışmalardan oluşmaktadır ve çok sayıda şarkı ve dans bu özel güne eşlik etmektedir. Bu bayram, insanlığın sözlü mirasının bir şaheseri olarak UNESCO’nun koruması altındadır. Zira Sabantuy, ulusal birlik ve dostluğun … Devamını oku

Paleh cilalı minyatürü – İvanovo Bölgesi

Rusya

Paleh cilallı minyatürünün tarihi, 18. yüzyıla uzanmaktadır. Palehli ustalar, mücevher kutuları, broşlar, sigara kutuları, enfiye kutuları üretmiştir. Usta tarafından elle hazırlanan bu ürünler, asla tekrar edilemez özellikte olup, ustanın sanatçı kimliğini yansıtmaktadır. Paleh cilalı minyatürlerinin kendine özgü ve zarif sanatı, eski Rus resim ve halk sanatının temellerini esas almıştır. Palehli sanatçılar, 1925 yılında Paris’teki Dünya … Devamını oku

Altay’da keçe ustalığı

Altay’da keçe ustalığı

Asya’da hayvancılıkla uğraşan birçok kişi gibi Altay halkları da, eski zamanlardan beri keçecilik sanatıyla uğraşmış ve halılar (kilimler) da dâhil olmak üzere çeşitli ürünler üretmiştir. Kuzu yünü eklenerek kullanılan koyun yünü, bu sanatın ana hammaddesi olmuştur.