Kötülüklerden Allah’a sığınma duası nedir? Kötülüklerden Allah’ın yardımını isteme duası nedir?

Allah’a sığınma” (isti’âze); dünyevî ve uhrevî, maddî ve manevî insana zarar veren şeylerden Allah’ın korumasını istemektir.

İnsana düşmanı olan şeytan zarar verir, nefsânî arzuları zarar verir, kötü ve şer insanlar zarar verir; hastalıklar, musîbetler ve belâlar zarar verir.

İnsan, bunlardan her zaman kendi imkânları ile kurtulamaz, Allah’ın yardımına ihtiyaç duyar.

Yüce Allah, Kur’ânı Kerim’de, Peygamberimiz (s.a.s.) hadislerinde nelerden Allah’a sığınmamız gerektiğini bize bildirmekte ve bu konuda yol göstermektedir.

Yüce Allah,

Sen hemen Allah’a sığın. Çünkü O, her şeyi işiten ve görendir” (Mü’min, 40/56) anlamındaki ayet ile kendisine sığınılmasını emretmektedir. Hangi konularda Allah’a sığınılacaktır?

Allah’a sığınılması gereken hususları şöyle özetleyebiliriz:

1. Her hayırlı işe başlarken, o işe şer karışmaması, hayırla neticelenmesi ve şeytanın tuzağından korunmak için Allah’a sığınılmalıdır. Meselâ yüce Allah, Kur’ân okunduğu zaman şeytandan Allah’a sığınılmasını emretmektedir:

Kur’ân okumak istediğin zaman o kovulmuş şeytandan Allah’a sığın.” (Nahl, 16/98)

Peygamberimiz (s.a.s.);

Okunuşu: “Allâhümme innî e’ûzü bike mine’şşeytâni’rracîm ve nefhıhî ve hemzihî ve nefsihî.”

Anlamı: Allah’ım! Kovulmuş şeytandan, onun üflemesinden, kışkırtmasından ve kötülük telkininden sana sığınırım.

Sahîh, Dua, No: 472; Hâkim, De’avât, 749) diyerek şeytanın her türlü vesvesesinden ve kötülüğünden Allah’a sığınmıştır.

2. Kur’ân’da şeytanın vesvesesi ve kötülük telkininden Allah’a sığınılması emredilmektedir:

Ve de ki: Rabbim! Şeytanların kışkırtmalarından sana sığınırım! Onların yanımda bulunmalarından da sana sığınırım!” “Ne zaman şeytandan bir kötü düşünce seni dürtüklerse, Allah’a sığın; çünkü O, işitendir, bilendir.” (A’râf, 7/200; Fussilet, 41/36)

Bu ayetlerde yüce Allah, hem şeytanın insana kötü şeyleri telkin ettiğini bildirmekte, hem de bu kötü telkinden kurtulabilmek için kendisine sığınılmasını istemektedir. İnsan ancak Allah’ın yardımı ile şeytanın vesvesesinden ve kötülük telkinlerinden kurtulabilir.

Hz. Meryem’in annesi, Meryem’i doğurunca, çocuğunu şeytandan koruması için şöyle dua etmiştir:

Onu ve soyunu kovulmuş şeytanın şerrinden sana ısmarlıyorum.” (Âli İmrân, 3/36)

3. Hata yapmaktan Allah’a sığınılmalıdır. Nuh (a.s.), Yüce Allah’tan kendisine iman etmeyen ve boğulmak üzere olan oğlunun kurtulmasını ister, bunun üzerine yüce Allah onun Nuh’un ailesinden olmadığını ve bilmediği bir şeyi istememesi gerektiğini bildirir. (bk. Hûd, 11/4046) Bu ikaz karşısında Nuh (a.s.) da Allah’a şöyle sığınır:

“(Nûh) dedi ki: Rabbim, bilmediğim bir şeyi senden istemekten sana sığınırım. Eğer beni bağışlamaz, bana acımazsan ziyana uğrayanlardan olurum!”

4. Cahillikten Allah’a sığınılmalıdır. Musa (a.s.), bir sığır kurban etme konusu ile ilgili olarak (bk. Bakara, 2/6772) kavminin kendisine bizimle alay mı ediyorsun demesi üzerine,

Cahillerden olmaktan Allah’a sığınırım” (Bakara, 2/67) demiştir.

5. Varlıkların şerrinden Allah’a sığınılmalıdır. Ailesinden ayrılarak yalnız başına bir yerde yaşayan Hz. Meryem’e bir çocuk müjdelemek için insan sûretinde bir melek gelir. Hz. Meryem, kendisine zarar verecek zanneder ve Allah’a şöyle dua ederek sığınır ( Meryem, 19/1622):

Meryem: ‘Ben senden Rahmân (olan Allah)’a sığınırım. Eğer Allah’tan korkuyorsan (dokunma bana)’ dedi.” (Meryem, 19/18)

Kendisini öldürmek isteyen Firavun’un şerrinden korunmak için Musa (a.s.), Allah’a şöyle sığınmıştır:

Musa da: ‘Ben hesap gününe inanmayan her kibirliden, benim de Rabbim, sizin de Rabbiniz olan Allah’a sığınırım’ diye dua etti.” (Mü’min, 40/27)

Yine Musa (a.s.), kendisine zarar vermek isteyen kavmine şöyle diyerek Allah’a sığınmıştır:

Ben, beni taşlamanızdan, benim ve sizin Rabbiniz olan Allah’a sığındım.” (Duhân, 44/20)