Ketojenik Diyet Nedir? Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir? Ketojenik Diyette Yenilmesi Gereken Gıdalar Listesi!

Ketojenik diyet, esas olarak çocuklarda kontrolü zor olan dirençli epilepsiyi tedavi etmek için yüksek yağlı yiyeceklerin ve yeterli protein içeren yiyeceklerin kullanıldığı düşük karbonhidratlı bir diyettir. Ketojenik diyetin diğer adı ketojenik diyettir. Sınırlı tıbbi araştırma nedeniyle, ketojenik diyetin kilo vermeye yardımcı olduğu ve Alzheimer, diyabet ve kanser, özellikle epilepsi gibi belirli hastalıklar ve sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği bulunmuştur.

Bununla birlikte, uzun bir süre kesintisiz olarak devam etmek, tehlikeli sağlık sonuçlarına yol açabilir. Bu çalışmalar tıp uzmanları tarafından yeterince incelenmediğinden, ketojenik diyete başlama ve diyeti ideal koşullarda sürdürme konusunda bir diyetisyene danışılarak ihtiyatlı kararlar alınması tavsiye edilir.

Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir?

Ketojenik diyet ilk olarak epilepsi gibi nörolojik durumları tedavi etmek için bir araç olarak ortaya çıktı. Bu konuyla ilgili araştırmalar, ketojenik bir diyetin epilepsili çocuklarda nöbetleri önemli ölçüde azaltabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, sonraki birkaç çalışma, ketojenik diyetin, özellikle metabolik, nörolojik veya insülinle ilgili hastalıklarda birçok sağlık yararı sağlayabileceğini göstermiştir.Doğru şekilde yapıldığında ketojenik bir diyet, sağlıklı bir kilonun korunmasına yardımcı olabilir ve çeşitli tıbbi problemler ve hastalıklar için risk faktörlerini en aza indirebilir. Kalori saymadan veya yiyecek takibine çok fazla odaklanmadan kilo vermede etkili olduğu gösterilmiştir.
Ketojenik bir diyet, vücut yağı, HDL kolesterol seviyeleri, kan basıncı ve kan şekeri gibi kalp hastalığı için risk faktörlerini iyileştirebilir.

Ketojenik diyetin yan etkileri nelerdir?

Ketojenik diyet tamamen faydalı veya tamamen doğal bir yaklaşım değildir. Öncelikle tıbbi sorunları tedavi etmek için yaratılmıştır ve birçok tedavi gibi çeşitli yan etkileri vardır. Normal koşullar altında sağlıklı insanlar için güvenli olsa da, metabolizmayı değiştirerek vücutta önemli değişikliklere neden olabilir ve bu da çeşitli tıbbi sorunlara yol açabilir.

Bu diyeti uzun süre takip etmenin vücut üzerindeki yan etkileri konusunda tıbbi araştırmalar devam etmektedir. Özellikle çocuklarda bu diyete uzun süre devam edilmesi büyümenin yavaşlamasına neden olabilir. Böbrek taşı riskinin tipik olarak 1000’de 1 olduğu, ancak ketojenik diyet sırasında 20’de 1’e yükseldiği de gözlemlenmiştir. Karbonik anhidraz inhibitörleri veya potasyum sitrat alımı bu riski bir dereceye kadar sınırlayabilir. Ayrıca vücut diyete adapte olduğu için başlangıçta bazı yan etkiler görülebilir.

Ketojenik Diyette Yenilmesi Gereken Gıdalar

Et, balık, yumurta, tereyağı, kuruyemiş, sağlıklı yağlar, avokado ve bol miktarda düşük karbonhidratlı sebze gibi aşağıda listelenen ürün gruplarına dayalı bir ketojenik diyet menüsü oluşturulmalıdır. Standart bir diyette yağ/protein oranı %75 ile %20 arasında iken, yüksek proteinli ketojenik diyette bu oranlar %60/35 civarındadır.

Çeşniler: Tuz, karabiber, kırmızı biber, kekik gibi çeşitli sağlıklı bitki ve baharatlardan elde edilen çeşniler kullanılabilir.
Düşük karbonhidratlı sebzeler: Başta domates, soğan, biber gibi sebzeler olmak üzere düşük karbonhidratlı sebzeleri seçmek önemlidir.
Et, balık, hindi, kırmızı et ve tavuk: Bunlardan yapılan jambon, domuz pastırması, salam ve sosis gibi ürünlerden sağlanan protein, ketojenik diyetin önemli bir parçasıdır. Balık için alabalık, hamsi, kefal, ton balığı, ringa balığı, sazan, somon, ton balığı, uskumru ve yayın balığı gibi omega-3 yağları yüksek yağlı balıkları tercih edin.

Kuruyemiş ve tohumlar: Ayçiçeği çekirdeği, badem, ceviz, fındık, kabak çekirdeği vb. ketojenik diyette rahatlıkla kullanılabilir.
Meyve: Bütün avokado veya taze guacamole gibi meyveler küçük miktarlarda yenebilir.
Peynir: Beyaz peynir, çedar, keçi, krem ​​peynir, mozzarella, tulum gibi ürünler ketojenik diyette tercih edilen besinlerdir.
Sağlıklı Yağlar: Özellikle sızma zeytinyağı olmak üzere sağlıklı bitkisel yağlar tercih edilmelidir. Ancak katkısız tereyağı ve şekersiz krema türleri gibi katı yağlar da ketojenik diyette kullanılmalıdır.
Yumurtalar: Omega-3 içeren iri yumurtalar tercih edilmelidir.