Gecelerin en feyizlisi Kadir gecesidir. Çünkü Kur’anı Kerim’de adı geçen tek gece Kadir gecesidir.
İnsanlık için bir hidayet kaynağı olan son kitap Kur’anı Kerim bu gecede inmeye başlamıştır.
Yine bu gecede yapılan ibadet, içinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha hayırlıdır.
Aynı adı taşıyan surede şöyle buyrulmuştur:
“Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”
İmamı Buhârî’nin pek çok rivayetine göre Kadir gecesinin Ramazan’ın son on gecesinden birinde olması kuvvetle muhtemeldir. Çünkü Peygamberimiz Ramazan’ın bu son on gününde Mescitte kurdurduğu küçük bir çadır içinde itikâfa girer, kendisini tamamıyla ibadete verirdi.
Peygamberimizin içinde itikâfa girdiği bu çadırın bir Türk çadırı olduğu Müslim’in Ebû Saîdi Hudrî’den yaptığı rivayetten anlaşılmaktadır.
Peygamberimizin rastladığı Kadir geceleri hakkındaki rivayetler arasında 27’nci geceye ait olan rivayet, âlimlerin çoğunluğu tarafından tercih edilerek, bu gece Kadir gecesi olarak kutlanagelmiştir.
Esasen zamanın iyi değerlendirilmesini bilen kimseler için her zaman Kadir gecesidir. Yeter ki insan, kendisini yaratan, sayısız nimet ve lütuflarda bulunan Cenabı Hakk’ın rızasını kazanma yolunda olsun.
İlahi âşıklardan olan İbn Fâriz,
“Dost ile her buluşma anı Cuma olduğu gibi, bütün geceler de — Hak tecelli ederse— Kadir gecesi olur” sözüyle bunu ne güzel ifade etmiştir.
Kadir gecesinin ibadetle değerlendirilmesi büyük bir kazançtır. Çünkü bu gecede yapılan ibadet bin ayda yapılan ibadetten daha hayırlıdır.
Bu geceye mahsus bir ibadet yoktur. Bu gecede yapılacak olan, Kur’an okumak, namaz kılmak, dua etmek, günahlardan tevbe ve istiğfar etmektir. Hz. Âişe’den rivayet olunduğuna göre Peygamberimiz, Ramazan gecelerini bu çeşit ibadetlerle değerlendirirdi.
Üzerinde namaz borcu olan kimsenin bu gecede hiç olmazsa bir günlük namaz kaza etmesi uygun olur. Böylece hem borcunu öder hem de geceyi ihya etmiş olur.
Hz. Âişe (ra.), Peygamberimizden sordu:
— Ey Allah’ın Resulü! Kadir gecesine tesadüf edersem nasıl dua edeyim? Peygamberimiz;
— Allahım, sen affedicisin, affetmeyi seversin beni de affeyle, diye dua et buyurdu.
Gece ile ilgili olarak Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:
“Kim, faziletine inanarak ve ecrini umarak Kadir gecesini ihya ederse geçmiş günahları mağfiret olunur.”