Düzenli bağırsak hareketi düzgün çalışan bir sindirim sisteminin göstergesidir. Biz 9,5 yılı aşkın süredir kabız olmuyoruz çünkü beslenmemizi ve yaşam tarzımızı değiştirdik Bkz: @a.okancaglar
Ancak pek çok kişi kabızlıktan muzdariptir. Oysa vücudumuz toksin ve atıklardan düzenli olarak kurtulamazsa, bu atıklar bağırsaklarda kalır ve geçirgen bağırsak sendromu varsa kana karışarak hastalıklara neden olur.
Kabızlığın en yaygın rastlanan 7 nedeni:
1. Susuz kalma:
İçimizin temizlenmesi için de yeterli miktarda su gerekmektedir.
2. Lif yetersizliği:
Beslenmeyle aldığımız lifler sindirim sisteminden atıkları da toplayarak geçer.
3. Bağırsak florasının tahrip olması:
Bağırsaklarımız çeşitli yararlı bakterilere ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar yediklerimizin parçalanarak besinlerin emilmesine ve atıkların vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcıdır. Antibiyotik kullanımı, bazı ilaçlar, stres, inflamasyon gibi çeşitli faktörler bağırsak florasını tahrip eder ve mantar fazlalaşması, ince bağırsak bakteri fazlalaşması veya geçirgen bağırsak gibi durumlara yol açabilir, bunlar da kabızlığa neden olabilir.
4. Gıda hassasiyetleri:
Kabızlık gıda hassasiyetinin bir göstergesi olabilir. En sık rastlanan gıda hassasiyeti gluten ve süt ürünlerine olan hassasiyettir.
5. Hipotiroidizm:
Az çalışan tiroid vücudun birçok sistemini yavaşlatır, boşaltım da yavaşlar. Kabızlığın bir nedeni de bu olabilir.
6. Otoimmün hastalık:
Bağışıklık sisteminin vücudun kendi dokularına saldırdığı otoimmün hastalıklar da kabızlığa neden olur.
7. Bağırsak tıkanması:
İnce veya kalın bağırsağın bir yerinde tıkanma olabilir ve bu akut kabızlık nedenidir. Tıkanmanın tümör, yara, Crohn hastalığı gibi ciddi nedenleri olabilir.
Kabızlığın, yeterince egzersiz yapmamak, aşırı stres, düzenli kullanılan ağrı kesiciler gibi başka nedenleri de olabilir. Önce kabızlığın nedeni anlaşılmalıdır ki tedavisi yapılabilsin.
Pek çok kişi için kabızlığın çözümü laksatiflere (müshil) baş vurmaktır. Oysa kökende yatan neden mutlaka araştırılmalıdır.
SY