İslam’da reenkarnasyon inancı var mıdır? Tenasüh var mıdır?

Tenasüh (ruh göçü) ve reenkarnasyon (yeniden bedenlenme) temelde birbirinden farklıdır. Ancak ölen kişinin ruhunun yeniden bir başka bedende dünyaya gelmesi inancının her iki düşüncede de bulunması bakımından benzeşirler. Tenasüh inancına göre ruh, hayvan ya da bitki bedeninde de dünyaya yeniden gelebilir. Reenkarnasyon düşüncesinde ise ruhta bir gerileme olmaz. Ölen insan ruhu tekrar tekrar farklı insan bedenleri içinde dünyaya gelir. Ancak her iki inanışa göre de ruh, dünyaya kemale ulaşması için (ruhi tekâmül sağlamak için) yeniden gönderilir. Kemale ulaşınca artık bir daha dünyaya gelmez. Tabii ruh her yeni gelişinde önceki bedenindeki hayatında yaptığı hatalara karşılık bazı acılar çeker ve o hatalarının bedelini öder.

Bu inanışların kökeni eski Mısır medeniyetine kadar uzanmaktadır. Hinduizm, Budizm gibi doğu dinlerinde de aynı inanış mevcuttur. Hatta günümüzde çeşitli dinlere mensup kişiler reenkarnasyon düşüncesine inanmaktadırlar.

Kur’an’da insanın bu dünyadaki hayatının bir imtihandan ibaret olduğu, herkesin bu dünya hayatının neticesinde öleceği, öldükten sonra tekrar dünyaya dönüp iyi bir insan olmak istese de buna izin verilmeyeceği ifade edilmektedir. Ayette bu husus şöyle anlatılmıştır. “Nihayet onlardan birine ölüm gelip çatınca, “Rabbim beni geri gönder de geride bıraktığım dünyada iyi işler yapayım” der. Hayır! O söylediği bu söz boş laftan ibarettir. Önlerinde yeniden diriltilecekleri güne kadar (dönmelerine engel) bir perde (berzah) vardır.”

Nitekim benzer bir ayette pişmanlığını dile getiren ve tekrar geri dünya hayatına dönmek isteyen inkârcıya şöyle cevap verilmiştir: “Size düşünecek kimsenin düşünebileceği kadar bir ömür vermedik mi? Üstelik size uyarıcı da gelmişti.

Dünya hayatı kıyamet ile tamamen son bulduktan sonra ahiret hayatının başlaması için her ölen yeniden diriltilecektir. “Kıyamet vakti şüphe yok ki gelip çatacaktır ve Allah kabirde yatanları diriltecektir.” Sonrasında amel defterleri ortaya serilecek, ameller tartıldıktan sonra iyiler cennette, kötüler ise cehennemde ebedi yaşayacaklardır. İslam’ın getirdiği ahiret hayatı anlayışı bu şekilde özetlenebilir. Ve bu tasvir Kur’an’ın pek çok ayetinde tekrar tekrar anlatılır.

Kur’an’ın (öldükten sonra veya kıyamette) yeniden dünyaya gelip iyi bir insan olmak isteyenlere Allah’ın izin vermeyeceğini açıkça ifade etmesi, İslam’da ahiret hayatının kıyametten sonra başlayacağının ifade edilmiş olması, cennet ve cehennem hayatının ancak o zaman başlayacağının belirtilmesi reenkarnasyon anlayışına tamamen zıttır. Eğer reenkarnasyon mümkünse ahirette kişi hangi bedeninin amellerinden sorumlu tutulacaktır?92 Reenkarnasyon düşüncesi cennet ve cehennemi bu dünyada düşünür. Hâlbuki Kur’an açıkça cennet ya da cehennem hayatının ahirette olduğundan bahsetmektedir.

Kısaca ifade edecek olursak başta ahiret olmak üzere cennetcehennem, mizan gibi temel inanç esaslarıyla reenkarnasyon inancının çeliştiği ve bu sebeple de İslam’da reenkarnasyon anlayışının olamayacağı anlaşılacaktır.