İsfahan

Zagros dağlarından çıkıp İran’ın orta bölgelerine akan Zayenderud Nehri üzerinde kurulu İsfahan şehri bu ostanın merkezidir. İsfahan şehri, ülkenin turizm merkezidir. Tarihi eserleri ve doğal güzelliği ile ön yapmış olan İsfahan, İran’ın içinden ve dışından çok sayıda insanın ilgisini çek-mektedir. Zayenderud Nehri üzerinde kurulu köprüleri, Nakşı Cihan Meydanı, tarihi camileri, kapalı çarşısı ve diğer önemli eserleri ile bir açık hava müzesi görünümündedir.

Nüfus yoğunluğu en yüksek olan bölgelerden ve nüfus büyüklüğü bakımından sekiz büyük kentten biridir.

İsfahan İran’ın başlıca ekonomi ve sanayi merkezlerindendir. Kumaş imalatı ağırlıklı olmak üzere tekstil, demir ve çelik, çimento ve inşaat malzemeleri, dekoratif taşlar, otomotiv parçaları, kimyasal, optik, petrokimya, gıda işleme ve savunma sanayileri bakımından başta gelen böl-gelerdendir. Siman-ı Sepahan çimento fabrikası ve Fulad-ı Mobareke çelik fabrikası İran’ın en büyük fabrikaları arasındadır. İsfahan’ın petrol rafinerisi büyük bir kapasiteye sahip ve ülkenin benzin üretiminde büyük bir pay almaktadır. Ayrıca bu bölgede cam kaplar, porselen kaplar, binek otomobil, ilaç endüstrisi, boya, makine halısı ve el halısı, kumaş, buzdolabı ve dondurucu, evaporatif soğutucu, dijital alıcı, televizyon, gaz ocağı, ampul ve lamba imalatı vardır. İran’da çamaşır makinesi imalatı en çok bu ostanda olmaktadır. Madencilikte dekoratif taşlar, kalker, altın, kurşun ve çinko ocakları bulunmaktadır.

Patates, arpa ve nar bu ostanın başlıca tarımsal ürünleridir. Buğday, şeker pancarı, armut ve elma üretimi de vardır. Koyun ve sığır yetiştiriciliği yaygındır. Proteinli ürünler grubundaki kırmızı et, süt, tavuk eti ve yumurta üretiminde önemli bir payı bulunmaktadır.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde İsfahan Camii, İsfahan Nakşi Cihan Meydanı, Kanat ve İran Bahçesi örnekleri yer almaktadır. Kaşan bölgesin-de bulunan halı dokumacılık ve Halışuyan Yas Ayinleri UNESCO Maddi Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde kayıtlıdır. Diğer turistik yerler arasında İsfahan Kapalı Çarşı, Çıhıl Sütun, Ali Kapu, Fin Bahçesi, Si-o-se Pol, Pol-ı Hacu, Bağ-ı Perendegan, Vank Kilisesi, Minar Conban, Abyane Köyü ve birkaç eski konak, hamam ve medrese vardır.

Geleneksel el sanatlarının doğduğu ve geliştiği bir yer olarak bilinen İsfahan, halıcılık sektörünün en çok geliştiği ostanlardandır. Diğer ünlü el sanatları Kalemkari, Hatemkari, bakırcılık, ahşap oymacılığı, Give (geleneksel ayakkabı) yapımı, minyatür ve Minakari dir.

Yöresel yiyeceklerde İsfahan ostanı tatlıları ile (Gez, Puleki ve Nebat) meşhurdur. Bir çok yemek ve tatlılarda kullanılan Golab (gül suyu), özellikle Kaşan şehrinde üretilen gül suyu çok kaliteli bilinir ve Avrupa ülkelerine ihracatı vardır.