İran’ın Fars Bölgesi

Bu bölge, İran’ın tarihinde çok önemli bir konumdadır. Osatnın merkezi olan Şiraz, İslam’dan önce Pers imparatorluğun merkezi olan Perspolis’e sahipliği yapmıştır. Şiraz, İslam döneminde de bir kültür ve edebiyat merkezi olarak bilinmiştir.

Fars ostanı güneş enerjisi potansiyeli yüksek bir bölgedir. Büyük bir petrokimya tesisi ile birlikte bir petrol rafinerisi, lastik fabrikası, geniş bir elektronik sanayii ve bir şeker fabrikası bulunmaktadır. Sanayide fayans ve seramik üretimi, dekoratif taşlar, elektromotor, transformator imalatı bulunmaktadır.

Bu ostanda Şiraz ve Lamerd’de iki özel ekonomik bölge vardır.

Fars ostanı tarım bakımından zengin bölgelerden biridir ve buğday, yem mısırı, domates, karpuz, arpa, elma, üzüm, tatlı ve ekşi limon, portakal, hurma, nar, mandalina ve şeftali üretiminde İran tarımında önemli bir yer almaktadır. Hayvancılıkta koyun, keçi ve sığır yetiştiriciliği yaygındır. Kırmızı et, süt, bal ve tavuk eti bu ostanın başlıca proteinli ürünleridir.

Fars ostanı İran’ın en canlı ve gelişmiş turizm merkezlerinden biridir. Pasargad, Perspolis, Sasani İmparatorluğu kalıntıları ve İran Bahçesi ör-nekleri UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer almaktadır. Dünyaca meşhur şairler Hafız ve Sadi Şiraz şehrinde doğmuş ve yaşamışlardır. Hafız Türbesi, Sadi Türbesi, Vekil Mescidi ve Vekil Hamamı bazı diğer gezilecek yerlerdir. Halı ve kilim bu ostanın öne çıkan el sanatı ürünleridir.

Bu bölge flora ve fauna bakımından da zengindir. Yöreye özgü gazel, dağ keçisi, dağ koyunu ve çok çeşitli kuşlar bulunmak-tadır. Ostanın Arjan bölgesi UNESCO tarafından biyosfer rezervi olarak kaydedilmiştir. Fars ostanında bulunan halı dokumacılığı UNESCO Maddi Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde kayıtlıdır.

Gelişmiş bir ulaşım altyapısına sahip olan Şiraz’da metro siste-mi bulunmaktadır.

Farslar dışında bu ostanda Lur, Kaşkai, Arap, Lak ve Kürtler gibi farklı etnik gruplar yaşamaktadır.