İlahi kitaplar neden var? Kutsal kitaplar neden gerekli? Allah neden kitap gönderdi?

Kur’ân-ı Kerim’de Allah’ın kitaplarına iman esasına şöyle temas edilir:

“Ey iman edenler! Allah’a, peygamberine, bu resûlüne indirdiği kitaba (Kur’an) ve önce indirdiği kitaba inanmakta sebat gösteriniz. Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve âhiret gününü inkâr eden kimse derin bir sapıklık çukuruna düşmüştür.” Âyetin birinci kısmında Allah’a ve resûlüne iman etmenin hemen ardından Kur’ân-ı Kerim’e ve ondan önce indirdiği kitaba iman etmek vurgulu bir şekilde zikredilmiştir. Beş iman esasısının sıralandığı ve bunları inkâr edenlerin derin bir sapıklık çukuruna düştüğü ifade edilen ikinci kısmında ise Allah’a ve meleklere imandan sonra bütün kitaplara iman tekrar edilmiştir.

İslâm âlimleri Allah’ın, peygamberlerine indirdiği kitaplara iman etmenin zaruri bir esas olduğunda ittifak etmiştir. Başlangıçta tek ümmet olan insanlara Cenâb-ı Hak, cennetle müjdeleyen ve cehennemle uyaran peygamberler göndermiş, anlaşmazlığa düştükleri hususlarda hüküm vermeleri için hak yolu gösteren kitaplar indirmiştir. Esasen ilahî kitaplara iman etmek peygamberlere inanmanın gerektirdiği tabii bir sonuçtur. Çünkü Allah elçilerine iman etmenin asıl mânası, onların vahye mazhar olduklarını canı gönülden benimsemektir. Hz. Peygamber, iman esaslarının sıralandığı meşhur Cibrîl hadisiyle ondan nakledilen başka rivayetlerde hem kendisinden önce gönderilen ilahî kitaplara, hem de Kur’ân-ı Kerim’e iman etmenin gerekli olduğunu vurgulu bir şekilde beyan etmiştir.

İlahî kitaplara iman etmek aklî açıdan da gereklidir. Çünkü peygamberlerin ölümünden sonra hak ile âtılı, iyi ile kötüyü ayırt edebilmek için başvurulacak yegâne kaynak bunlardır. Aksi takdirde insanlar kötü amaçlı tesirlerin ve duygusal tavırların içine girerek hidayetten uzaklaşırlar.

Fert ve toplumların ilahî kitaplara ihtiyacını şöylece özetlemek mümkündür:

  1. 1. Peygamberlerin vefatından sonra ihtilâf durumunda inanç, ibadet, ahlâk ve insanlar arası müeyyideli ilişkilere ait konularda müracaat kaynağı teşkil etmek.
  2. 2. Dini yozlaştırıp toplumları sırât-ı müstakîmden saptırmak isteyenlerin gayretlerini boşa çıkarmak.
  3. 3. İslâm davetini insanlar arasında yaymak ve uzak çoğrafyalarda yaşayan milletleri Allah’ın dininden haberdar etmek.
  4. 4. Peygamberlerin vefatından sonra nübüvvet ve risâlet misyonunu ilahî kitaplar ve onları açıklayan din âlimleri vasıtasıyla devam ettirmek.
  5. Allah kelâmı olan vahiy metinleriyle ilahî dinlere mensup fert ve toplumların mânevî hayatını güçlendirip tazelemek.