Hz Muhammed’in kabri nerede? Hz. Peygamberin kabri nasıl ziyaret edilir? Peygamber kabri ziyaret adamı nedir?

Yeryüzünün en üstün ve şerefli yeri, Medine’de Peygamber Efendimizin medfun bulunduğu yani, defnedilmiş olduğu yerdir. Bu itibarla onun Kabri Şerifini ziyaret etmek mendubdur. Esasen hacca gidip de Peygamberimizin kabrini ve onun hicret yurdu ve İslam’ın cihana yayıldığı yer olan Medinei Münevvere’yi ziyaret etmeyen bir mümin düşünülebilir mi?

Bir zaruret olmadıkça müminin bu manevi hazdan kendini mahrum edeceğini düşünmek mümkün değildir.

Peygamber Efendimizin Kabri Şerifinin ziyaretinin faziletiyle ilgili hadisi şerifler vardır. Bir tanesi şöyledir:

İbn Ömer’den (ra.) rivayete göre Peygamberimiz şöyle buyurmuşlardır:

“Kim benim kabrimi ziyaret ederse ona şefaatim hak olur.”

Peygamberimizin mescidinde namaz kılmanın fazileti hakkında şöyle buyrulmuştur:

“Benim şu mescidimde kılınan namaz, (Mekke’deki) Mescidi Haram hariç, başka mescidlerde kılınan bin namazdan hayırlıdır.”

Bunun içindir ki hacca giden her Müslümanın, hacdan önce veya sonra Medine’ye de giderek Peygamberimizin Kabri Şerifini ziyaret etmesi ve onun mescidinde namaz kılması, iyi değerlendirilmesi gereken bir fırsattır.

Ziyaretin Usûl ve Adabı

Medinei Münevvere uzaktan görülünce;

“Allahım, burası senin Peygamberinin haremidir, vahyinin indiği mübarek yerdir. Bu yeri benim için Cehennem’den korunma, azaptan ve hesaptan güvence vesilesi kıl.” diye dua edilir.

Medine’de kalınacak yere eşyalarını yerleştiren kimse mümkünse gusleder, değilse abdest alır. Temiz elbiseler giyer, güzel koku sürünür, salâtü selam getirerek edep ve tevazu içinde Mescidi Saadet’e gider.

Kerahet vakti değilse iki rekât tehiyyatü’lmescid kılar. Dilediği duaları yapar. Sonra büyük bir tevazu ve edeple Kabri Saadete yaklaşır. Peygamberimizin mübarek başı hizasında yüzünü Peygamberimize çevirerek durur ve bununla ilgili selam ve duayı okur. Bundan sonra bir metre kadar sağ tarafa ilerleyip Hz. Ebu Bekir’in (ra.) başı hizasında durur, selam ve duadan sonra bir metre kadar daha sağa ilerleyip Hz. Ömer’in (ra.) başı hizasına gelir, selam ve dua okunduktan sonra Resuli Ekrem’in başı hizasına gelip kıbleye karşı durur ve burada da dua okur. Daha sonra Ravzai Mutahhara’ya gelir, orada dilediği duaları yapar ve çokça salâtü selam getirir.

Peygamberimizin kabrini, Beytullah’ı tavaf eder gibi tavaf etmek caiz değildir. Kabri Şerif’e el sürmek, onu öpmek mekruhtur.

Medinei Münevvere’de ikamet ettiği sürede beş vakit namazını

Mescidi Saadet’te kılar. Boş vakitlerini de kaza ve nafile kılarak ve

Kur’an okuyarak değerlendirir.

Medinei Münevvere’den ayrılmak istediğinde Mescide gelir, iki rekât namaz kılar ve dua ederek ayrılır.