Ayetlerde hırsızlık açık bir şekilde yasaklanmış ve boyutuna göre kimilerince oldukça sert görülebilecek bir ceza ile karşılık bulmuştur. Hırsızlık yapan kişinin elinin kesilmesinin emredilmesi oldukça açık ve net bir ifadedir. Ancak burada önemli olan iki nokta vardır. Birincisi hırsızlığın tanımının doğru bir şekilde yapılması, diğeri ise Kur’ân’daki kullanımda elin kesilmesi ifadesinin küçük bir çizik ya da kesikten, koparılmaya kadar geniş bir anlam ifade ediyor olmasıdır. Örnek olarak Yusuf suresinin 31. ve 50. ayetlerinde, hırsızlık yapanın elinin kesilmesinin emredildiği Maide suresi 38. ayetteki aynı fiil yer almakta ve Yusuf suresinden de görüldüğü gibi bir sofra başında otururken Hz. Yusuf’u karşılarında gören kadınlar Hz. Yusuf’un güzelliği karşısında kendilerinden geçmekte ve ellerindeki bıçaklarla farkında olmadan kendi ellerini kesmektedirler. Ayetten anlaşılan kadınların ellerini kopardıkları değil çizik şeklinde küçük yaralar aldıklarıdır. Aynı şekilde Türkçedeki kullanımı da konunun anlaşılmasını kolaylaştıracaktır. Örneğin bir meyveyi soyarken bıçakla elimi kestim dediğimizde kimse bundan elimizi kökünden kopardığımızı anlamaz. Görüldüğü gibi ayetin ifadesi çizerek yara vermekten koparmaya kadar geniş bir anlamı ihtiva etmektedir. Bu cezanın uygulanması noktasında bir tereddüt olmasa da az önce de ifade edildiği gibi hangi durumlarda ne oranda uygulanacağı konu ile ilgili ayrı bir pencere açmaktadır. Çoğu zaman insanların güç yetirebildikleri insanları yargılayabildikleri, ekmek ya da baklava çalan bir çocuğun şiddetle cezalandırma yoluna gidildiği ama binlerce insanın hakkına girerek yolsuzluk yapan bir zenginin görmezden gelindiği hesaba katıldığında bu ölçüyü belirleyebilmek için akıl ve vicdan sahibi olunması ve tam anlamıyla adaleti sağlama endişesinin duyulması gerekir.
Her ne kadar kimi çevreler tarafından insanlık dışı bir uygulama olarak görülse de esasen bu şekilde hırsızlığın en aza indirileceğinde şüphe yoktur. Yaptığı hırsızlık sonucu elinin kesileceği ve insanlar içinde alenen hırsızlığının teşhir edileceğini bilen biri bu kadar kolay bir şekilde insanların mallarına kastedemez. Oysa hırsızlık, bırakın ihtiyaç duymak için yapılmasını, adeta bir meslek haline getirilmiş, hatta kimi kişiler için bir heyecan ve zevke dönüştürülmüştür. Ayetler ise açık bir biçimde hırsızlık etmeyi yasaklamakta ve insanların hakkına girilen her türlü yolsuzluk ve usulsüzlüğün bu kapsama alınmasını mümkün kılmaktadır.
Hırsızlık yapan erkek ve kadının, yaptıklarına karşılık Allah’tan bir ceza olarak ellerini kesin. Allah kudret ve üstünlüğün kaynağıdır (Azîz), tüm hikmetlerin kaynağıdır (Hakîm). Kim zulmünden sonra tövbe eder, halini düzeltirse kuşkusuz Allah onun tövbesini kabul eder. Allah çok affedici (Gâfur), çok merhametlidir (Rahîm).
Maide Suresi Ayet 3839