Güneş ışığına uzun süre maruz kalmak, gözlerin ve göz çevresinin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Güneş ışınları veya UV ışınları, farklı mekanizmalar yoluyla gözün farklı dokularına zarar verir. Güneş ışığına uzun süre maruz kalmak gözün ön yüzeyindeki konjonktiva ve kornea tabakalarında yanıklara, gözün beyaz kısmında sarımsı beyaz kabarık kabarcıklara, göz büyümesine, hızlanmış katarakt oluşumuna, yaşa bağlı makula dejenerasyonuna ve çevresine neden olabilir. Kanser ve diğer sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Güneşin zararlı etkileri arasında; güneş yanığı, güneş lekeleri, güneş alerjileri, güneşe bağlı cilt kanseri ve yaşlılık lekeleri adı verilen kanser öncesi lezyonlar artık daha sık görülüyor. Ozon tabakası inceldikçe güneş ışınları sadece yazın değil kışın da zararlı seviyelerde Dünya’ya ulaşır. Güneş ışınlarının doğrudan ve ani etkilerinin yanı sıra dolaylı ve uzun vadeli etkileri de vardır. Bu etkiler cildin alerjileri onarma ve tetikleme yeteneğini geciktirebilir.
- Hava bulutlu olsa bile güneş gözlüğü her zaman açık havada kullanılmalıdır.
- Mümkünse güneşin en dik olduğu saat 10:00 ile 16:00 arasında dışarıda kalın.
- Güneş gözlüğü seçerken UVA ve UVB ışınlarının en az %99’unu filtreleyen camlara dikkat edin.
- Doğrudan güneşe bakmayın
- Geniş kenarlı şapka kullanılmalı
- Kontakt lens kullanırken UV filtreli kontakt lensler tercih edilmelidir.
Güneş gözlüğü kullanımı çocuklukta başlamalıdır.
Çocuklar yetişkinlerden daha fazla dışarıda vakit geçirirler. Çocuk camları UV ışınlarını daha az filtreleyebilir. Ömrümüz boyunca yaşadığımız UV hasarının kümülatif etkilerini hesaba kattığımızda güneş gözlüklerine aslında erken yaşlarda başlanmalıdır. Böylece bilinçli bir koruma ile sağlıklı bir gelecek inşa edebiliriz.