Birleşmiş Milletlerin bazı bunalım zamanlarında Güvenlik Konseyinin kararı ile üye ülkelerin askerlerinden meydana getirdiği kuvvet. Bu kuvvet, buhran başgösteren bölgeye gönderilir. İlk defa Kore Savaşı çıktığında, üye ülke askerlerinden meydana gelen Birleşmiş Milletler Kuvvetleri, buraya gönderilmiştir. Yalnız Kore’ye gönderilen askerin kararı, Güvenlik Konseyi yerine genel kurulca alınmıştı. Güvenlik Konseyi kararlarına Doğu bloku ülkeleri de dahil olduğundan, bunların, kararı veto etmesinden çekinilmişti.
Daha sonraları çeşitli kritik yerlerde Birleşmiş Milletler, devletlerden bazılarının askerlerinden meydana gelen kuvvetler kullanılmıştır. Bunların içinde doğu, batı ve tarafsız blok askerleri görev almışlardır. Birleşmiş Milletler bazı yerlere asker sevk etmeyip, sadece askeri gözlemci gönderebilmiştir. Son olarak Irak’ın Kuveyt’i işgali ve Sırbistan’ın Bosna Hersek’e saldırısı üzerine her iki bölgeye barış gücü gönderilmesine karar verilmişti (Ağustos l992). Kıbrıs’ta da, Birleşmiş Milletler Barış Gücü olarak, Avusturya, Kanada, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç ve İngiliz askerlerinden meydana gelen askeri bir kuvvet görevlendirilmişti. Bu barış gücü askerlerinin masrafları, BM üye devletlerinin arzusuna göre verdikleri miktarlarca karşılanmaktadır.
Birleşmiş Milletler askerleri, birliğin bayrağındaki mavi renkte bere giydikleri için bunlara “mavi bereliler” denmektedir.