Anne ve babaya nasıl davranılır? İslam’da anne ve babanın önemi nedir? İslam’da anne ve babaya davranış nedir?

Ayetler anne, baba, akrabalar arasında yakın ve sıkı ilişkiler kurmayı ve onların korunup gözetilmelerini tavsiye eder. Anne ve babanın kişi üzerinde fazlasıyla hakkı bulunmaktadır. Bu yüzden özellikle onlar ihtiyarlık dönemlerine geldiklerinde himaye altına alınmaları, ihtiyaçlarının en güzel şekilde karşılanması ve onlara güzel ve tatlı sözler ile yaklaşılması gerekir.

Tıpkı onların bizi büyütüp yetiştirirken göstermiş oldukları özen ve hassasiyet gibi Allah’ın da onlara rahmet göstermesi dilenip, korunup gözetilmelidirler (17/24). Ayetlerde anne ve babaya iyi davranılıp onlara itaat edilmesi şu istisnai durum hariç olmak üzere tavsiye edilmiştir: “Eğer onlar, hakkında hiçbir bilgin olmayan şeyi bana ortak koşman için seni zorlarlarsa, onlara itaat etme. Onlarla dünyada uygun bir şekilde geçin; ama bana yönelenin yoluna uy.” (31/15).

Görüldüğü gibi Allah’a ortak koşması ya da kişiyi Allah yolundan alıkoyması gibi durumlarda anne babaya dahi itaat edilmeyeceği anlaşılmaktadır.

Yaşlılık evresinde çocukları tarafından terk edilerek sahipsiz kalan, oradan oraya sürüklenip duran pek çok anne ve babanın içler acısı durumuna şahit olmuşsunuzdur. Oysaki ayetlerden de açık bir şekilde görüldüğü gibi anne ve babanın en güzel şekilde korunup gözetilmesi ve her türlü ihtiyaçlarının sevgi ile karşılanması inananlar üzerine bir borçtur.

Anayababaya çok iyi davranın: Onlardan birisi yahut her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına gelirse sakın onlara ‘Öf’ bile deme; onları azarlama, onlara tatlıiltifatlı söz söyle.

İsra Suresi Ayet 23