Adonis nedir? Adonis kimdir? Adonis mitolojisi nedir? Adonis ibadeti nedir?

Zaman kadar eski bir hikaye olan Adonis efsanesi , bir yandan trajedi ile ölümü , diğer yandan hayata dönmenin sevincini birleştiren efsanevi bir aşk hikayesidir . İnanılmaz derecede yakışıklı Adonis ve sevgilisi tanrıça Afrodit’in öyküsü, aslen Yakın Doğu’nun eski uygarlıklarına dayanıyor . Kenanlılar arasında popülerdi ve Mezopotamya ve Mısır halkı tarafından da çok iyi biliniyordu , ancak her medeniyette farklı isimlerle anılıyordu.. Gençken ölümle yüz yüze kalan ama sevgili Afrodit uğruna hayata dönen güzellik tanrısının efsanesidir. Efsane, birçok şair, sanatçı ve tarihçi için büyük bir ilham kaynağı olmuş ve edebi ve entelektüel yapımlarda ana tema olarak yaygın kullanımına yol açmıştır.

Kenanlı Adon’dan Yunan Adonisine

Tanrı Adon, Kenanlıların en önemli tanrılarından biri olarak kabul edildi: güzellik, bereket ve kalıcı yenilenme tanrısıydı. Kenan dilinde “Adon” isminin kendisi “Lord” anlamına gelir. Gelen Yunan mitolojisinde ve Helen dünyasının genel olarak, o Adonis denirdi, ve bu ülkeler arasında bu isimde tanındı. Adon’un çeşitli medeniyetlerdeki diğer uyarlamaları arasında Ugarit’te tapınılan Kenan tanrısı Baal ve Babilliler tarafından bilindiği şekliyle Tammuz veya Dumuzi (Temmuz anlamına gelir) bulunur. Mısır’da, oydu Osiris , diriliş tanrısı. Tanrı Adonis’in yanı sıra efsane, aşk ve güzellik tanrıçası olan ebedi metresi Astarte’yi de içerir. Yunanlılar için Afrodit ve Venüs olarak biliniyordu. Romalılara. Hikayeleri o kadar iç içe geçmişti ki, Astarte’den ve onları bir araya getiren efsanevi aşk hikayesinden bahsetmeden Adonis’in efsanesi eksik kalacaktı.

Kıbrıs’ın Adonis ve Astarte mitini Kenanlı bölgelerinden Yunanlılara – ve ikincisinden Romalılara – aktarmada oynadığı rol çok önemlidir. Bununla birlikte, belki de bu efsane hakkında yazılmış Mezopotamya ve Kenanlı kaynakların eksikliğinden (ve genellikle bu tür kaynakların belirsizliğinden) dolayı, geç Yunanca yazıları bu sonsuz aşk hikayesinin ana referanslarıdır. Bu nedenle, efsane, Adon ve Astarte’den ziyade en çok Adonis ve Afrodit’inki olarak bilinir.

Yunan Mitolojisinde Adonis

(Örneğin Smyrna Bion gibi) farklı Yunan kaynaklarına ve diğer dayanarak Roma (gibi referanslar Ovid ‘ın Metamorphoses Adonis ve Afrodit hikayesine genel konsensüs) aşağıdaki gibidir: (Cinyras denilen büyük bir kral olarak bilinen bazı kaynaklarda Theias, Assur kralı ) Myrrha adında çok güzel bir kızı vardı. Kral, kızının aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’ten daha güzel olduğunu söylerdi. Afrodit bunu duyduğunda sinirlendi ve misilleme yapmaya karar verdi. Oğlu Eros’u kullandı., Myrrha’yı babasına aşık etmek için arzu ve çekim tanrısı ve hatta ensest yapmaya onu kandırdı. Cinyras numarayı keşfettiğinde, hamile olduğunu fark ettikten sonra babasından kaçan Myrrha’yı öldürmeye yemin etti. Myrrha utandı ve iğrenç davranışından pişman oldu ve onu korumaları için tanrılara yalvardı. Dualarına onu Myrrh ağacına çevirerek cevap verdiler. Dokuz ay sonra, Myrrh ağacı ayrıldı ve Adonis doğdu; annesinin güzelliğini miras almıştı. Afrodit çocuğu görünce güzelliğine o kadar şaşırdı ki onu diğer tanrıçalardan saklamaya karar verdi ve onu yeraltı tanrıçası Persephone’ye emanet etti . Persephone, çocuğa bakmaya başladı ve büyüdüğünde ve giderek daha çekici hale geldiğinde, ona aşık oldu. Daha sonra Afrodit ve Adonis’i Afrodit’e geri vermeyi reddeden Persephone arasında bir çatışma çıktı. Tanrıların kralı Zeus müdahale ederek, Adonis’in yılın dört ayını Persephone ile Yeraltı Hades’te , ardından dört ayını Afrodit ile geçirmesine ve kalan dört ayı dilediği gibi geçirmesine karar verdi . Adonis, Afrodit’in cazibesine çok kapıldığı için dört ayını ona da ayırdı. Adonis, avcılık becerileriyle tanınıyordu ve Afqa Ormanı’ndaki ( Byblos yakınlarındaki ) av yolculuklarından birinde Adonis, bir yaban domuzu tarafından saldırıya uğradı ve yaralarına sihirli nektarını döken Afrodit’in ellerinde kanamaya başladı. . Adonis ölmesine rağmen, kan nektarla harmanlandı ve yerden bir çiçeğin filizlendiği toprağa aktı, kokusu Afrodit’in nektarı ile aynı ve rengi Adonis’in kanı olan Anemon çiçeği ile aynı. Kan nehir ulaştı ve su kırmızı renkli ve nehir (şu anda Nahr İbrahim veya nehir olarak bilinen “Adonis Nehri” olarak tanındı İbrahim Afqa ait Lübnan köyündedir).

Adonis İbadeti

Byblos, eski dünyada Adonis’in ritüellerini gözlemleyen ve aslında bu törenlerin ve törenlerin uygulanmasını Hristiyanlığın ilk yüzyıllarına geri getiren ana yerlerden biriydi . MS ikinci yüzyılda Samosata’lı Lucian’ın yazıları Byblos halkı tarafından yaygın olarak uygulanan ritüellere ışık tutmada önemli bir rol oynadı. Suriye Tanrıçası Üzerine ( De Dea Suriye ) adlı kitabı Afqa köyüne yaptığı ziyareti anlatıyor ve burada karşılaştığı şeyi anlatıyor. Lucian’a göre Byblos halkı, Adonis’in başına gelen yaban domuzu olayının ülkelerinde olduğuna inanıyordu. Bu olayı anmak için, tüm ülkede büyük bir yas hüküm sürerken, her yıl kendilerini vurur, yas tutar ve dini ritüelleri ve seks partilerini kutlarlardı. Dayak ve ağlamaları durduğunda, Adonis’in cenazesini sanki ölmüş gibi kutlarlar ve ertesi gün hayata döndüğünü ve cennete gönderildiğini duyururlardı. Byblos bölgesinin harikalarından bir diğeri de Lübnan Dağı’ndan akıp denize dökülen nehirdir. Adonis Nehri’nin her yıl rengini kaybettiği ve denize dökülen ve sahilin büyük bir bölümünü kırmızıya boyayan kanlı kırmızı bir ton aldığı söyleniyor – Byblos halkı için yas tutmaya başlamanın bir işareti. Yılın bu zamanında Lübnan’da Adonis’in yaralandığına ve kanının nehir yatağına gittiğine inanılıyor. Lucian’ın – Byblos’un bilge adamlarından birinin söylediği gibi – yılın bu zamanında nehrin neden kırmızıya döndüğünü açıklayan nedenlerinden biri, nehre toprağı üfleyen kuvvetli rüzgar. Lübnan’ın (ve özellikle bu bölgenin) toprağı, nehir suyuyla karıştırıldığında onu mora çeviren kırmızı rengiyle bilinir.

Ölümsüz Efsane

Adonis ve metresi Afrodit’in hikayesinin popülaritesi, diğer birçok Fenike kentinde de ritüellerinin yeniden canlanmasına yol açtı . Aynı zamanda eski Yunan ve Roma dünyalarına da yayıldı, ancak her medeniyetin özelliklerine ve özelliklerine bağlı olarak adaptasyonda küçük farklılıklar vardı. Bununla birlikte, efsanenin özü tüm uyarlamalarda bozulmadan kalır: bir güzellik ve gençlik tanrısı ve aşk tanrıçasıyla ilişkisi, genç tanrının ölümü ve hayata geri dönüşü, doğanın yıllık yeniden doğuşunun bir metaforudur. Adonis efsanesi, Mezopotamya veya Kenan bölgeleri gibi bitki örtüsü ve tarım medeniyetleri kavramıyla yakından ilgilidir (hikaye Yakın Doğu’dan kaynaklanmaktadır). Kış, bu bölgelerde yaşayanlar için bir hüzün ve üzüntü mevsimiydi, oysa ilkbahar ve yaz onlara yeni yaşam sevincini getirdi. Bu efsanenin halkının düşüncelerinin, yansımalarının ve psikolojik algılarının bir ifadesi olduğuna inanılıyor.