Tahran

Tahran ostanın merkezi olan Tahran şehri aynı zamanda İran’ın başkenti ve ülkenin ekonomi, kültür, eğitim, sanayi ve ticaret merkezidir. 1178 de başkent olan Tahran bugün dünyanın 20 büyük kenti arasındadır. Tahran, ülke sanayisinin en güçlü olduğu, nüfusun en çok yoğunlaştığı, ülke ekonomisine en büyük katkının verildiği ve en iyi üniversitelerin bulunduğu şehirdir.

Toplam nüfusunun yüzde 16’sı Tahran ostanında yaşamaktadır. Ülke ekonomi gelirinin yüzde 23’ünü tek başına sağlamaktadır. Tahran şehrinde günlük yaklaşık 18 milyon şehir içi yolculuk gerçekleşmektedir.

Ülkenin sanayi merkezi olan Tahran’da bir çok alanda sanayi üretimi yapılmaktadır. Bitkisel yağ, gıda işleme, çimento, cam kaplar, binek otomo-bil, ticari araçlar, otomotiv parçaları, ilaç, temizlik ürünleri, boya, kumaş, giyim, deri, ayakkabı ve mobilya üretimi vardır. Çok çeşitli ev eşyası ve elektrikli cihazlar üretiminde merkezi bir yerdir. Tahran’da bulunan Bazare Mobl, İran’ın en büyük mobilya satış merkezidir.

Tahran’daki petrol rafinerisi yüksek bir kapasiteye sahiptir.

Tahran ostanında dekoratif taşlar ve inşaat malzeme-sinde kullanılan kum, çakıl ve kalker bulunmaktadır.

Yem mısırı, elma, şeftali, tatlı limon ve kayısı bu os-tanın başlıca tarım ürünleridir. Hayvancılıkta sığır ye-tiştiriciliği yaygındır. Ülkenin kırmızı et, süt ve yumurta üretiminde Tahran çok önemli bir pay almaktadır.

Tahran’da bulunan Gülistan Sarayı UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndedir. Diğer turistik yerleri Derbend, Sad Abad Sarayı, Niavaran Sarayı, Bam-ı Tahran, Si-nema Müzesi, Zaman Müzesi, İran Milli Müzesi, Milad Kulesi, Azadi Kulesi’dir. El sanatlarında Tahran daha çok cam işleme ile bilinmektedir.

Tahran, etnik ve dini çeşitlilik bakımından ülkeyi yansıtan bir mozaiktir.