Eğitim Nedir?

Eğitim, yaşadığımız hayatın tamamlayıcı bir parçasıdır. Konu insanlık olunca, insan hayatını eğitimsiz düşünmek mümkün görülmemektedir. İnsanın hayat hakkında bir düşünceye sahip olması, onun yaşamındaki eğitimin etkisinin bir sonucudur. Eğitim, insanın hayatına etki eden ve daha güzel bir hayat yaşamanın bir yolu olarak görülmektedir.

Eğitim, en genel anlamıyla insanları belli amaçlara göre yetiştirme sürecidir. Eğitim sürecinden geçen insanın davranışlarında değişimler gözlenir. Bu değişme; eğitim sürecinde kazanılan bilgi, beceri, tutum, davranış ve değerler yoluyla gerçekleşmektedir. Eğitimin ilk ve en önemli basamağı ai-lede gerçekleşir. Eğitim için aileden sonra en önemli ikinci kurum ise okullardır. Eğitim, yalnız ailede ve okulda gerçekleşen bir süreç değildir. Eğitim insanların bulunduğu her yerde gerçekleşebilir.

Eğitim insanlığın başlangıcından bu yana var olduğundan beri insanlığın bir sorunu olduğu için, üzerinde çokça çalışmalar yapılmıştır. Eğitim üzerine yapılan çalışmalar pek çok eğitim kavramının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Eğitim kavramı oldukça geniş bir kavramı ifade etmektedir.

Ayrıca eğitim üzerine yapılan çalışmalar pek çok eğitim tanımının da ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Bu tanımlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz. “Eğitim; doğaya, topluma, insana, kültüre, sanata, özetle tüm varlık, bilgi ve değerler alanına yönelik öğretim, tanıtım, tecrübe, eylem ve her türlü eğitsel etkinlik ve durumu ifade etmek üzere kullanılan zengin bir kavramdır.” “ Eğitim; değiştirme, geliştirme ve olgunlaştırmadır.” Genel olarak kabul gören eğitim tanımı ise “bireyin davranışlarında kendi yaşantı-sı yoluyla ve kasıtlı olarak, istendik değişme meydana getirme süreci“ olarak ifade edilmektedir. Eğitim, insan hayatının en önemli unsurlarından biridir. İnsanın günlük hayatında her zaman eğitimle iç içe olması da bunun bir göstergesidir.

Eğitim insanı çok yönlü olarak etkilemektedir. İnsanın yaşamını devam ettirebilmesi için nasıl su ve yiyeceğe ihtiyacı varsa, eğitime de ihtiyacı var-dır. Eğitim her yaşta önem verilmesi gereken önemli bir konudur. Ancak çocukken verilen eğitim daha büyük bir önem arz etmektedir. Çünkü çocuklukta alınan eğitim, bir inşaatın başlangıç safhası misali, temellerini oluşturmaktadır. Bu temel ne kadar sağlam olursa yapılan binanın kalitesini de o denli arttıracaktır.

Bireyin çocukluk döneminde aldığı eğitim, onun gelişimi ve ruh sağlığı açısından oldukça önemlidir. Eğitimin etkisi yaşın büyümesiyle azaldığın-dan dolayı küçük yaşların eğitim açısından önemi artmaktadır. Genel olarak eğitimciler, çocuğun eğitim sürecinde, altı aylıktan başlayarak,  yaşına gelinceye kadar geçen süreye dikkat çekmektedirler. Bu yaşların çocuğun eğitimi için önemli olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Çocuğun eğitim için en değerli olan bu yaş aralıkları aynı zamanda çocuğun ailede aldığı eğitimin ne kadar önemli olduğunu da göstermektedir.

Arzu Bozkurt

SAMER