Bazı sahabilerden gelen haberlere göre orucun vücuttan çıkan şeylerden dolayı değil, vücuda giren şeylerden dolayı bozulduğu, abdestin ise vücuda giren şeylerden değil, çıkan şeylerden dolayı bozulduğu ifade ediliyor. Bu doğru mudur?

Bu mutlak olarak doğru değildir. Çünkü oruç giren şeyden de bozulur, çıkan şeyden de, abdest de giren şeyden de bozulur, çıkan şeyden de.

Giren şeyden dolayı abdestin bozulmasına örnek deve eti yemektir.528 Çıkan şeylerden dolayı abdestin bozulmasına örnek ise şehvetle kadına dokunmaktır. Demek ki giren şeyden dolayı da, çıkan şeyden dolayı da abdest bozulabilmektedir.

Çıkan şeyden dolayı orucun bozulmasının örneği hayız gören ve loğusa olan kadından çıkan kandır. Oruç sadece giren şeylerden dolayı bozulmuş olsaydı hayız gören kadından kan çıktı diye oruç bozulmazdı. Loğusa da böyle olurdu. Kasıtlı olarak kustuğu zaman çıkan şeyde böyledir. Bu da orucu bozar.

Giren şeylerden dolayı orucun bozulmasına örnek yemek ve içmektir.

Dolayısıyla bu haberlerin mutlak bir hüküm ifade etmediği açıktır. Hem oruç, hem abdest giren şeylerden dolayı da bozulabilir, çıkan şeylerden dolayı da bozulabilir.