Bazı kimseler diyorlar ki bütün ayların girişi ve çıkışı ru’yetle bilinemez/bakarak tesbit edilemez. Bunun gibi bir söz hakkında dinin hükmü nedir?

Bu sözün bütün ayların girişi ve çıkışı ru’yetle bilinemez kısmı sahih/doğru değildir. Bilakis bütün ayların hilalini görmek mümkündür. Bu sebeple Peygamber Sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur: “Hilali gördüğünüzde oruç tutun, hilali gördüğünüzde bayram edin.”

Peygamber Sallallahu aleyhi vesellem oruç tutma ve bayram etme emrini herhangi bir şeye bağlamamıştır. Ramazan ayının hilalini görmek mümkün olduğu zaman diğer ayların hilalini görmek de mümkündür.

Sorunun ikinci bölümüne, yani Şabanın sayısının otuza tamamlanması, Ramazanın da öyle yapılmasına gelince;

Hava kapalı olup da hilali göremediğimiz zaman, hatta bulutlarla veya bir toz tabakası ve benzeri bir şeyle örtülü olduğu zaman bu doğrudur. Böyle bir durumda Şabanı otuza tamamlar sonra oruç tutarız ve Ramazanı otuza tamamlar sonra bayram yaparız.

Peygamber’in Sallallahu aleyhi vesellem şu hadisi de bunu ifade etmektedir: “Hilali gördüğünüzde oruç tutunuz, hilali gördüğünüzde bayram ediniz, eğer hava kapalı olur da hilali göremezsiniz otuz günü sayınız.” Başka bir hadiste “sayıyı otuza tamamlayınız” buyurulur.

Buna göre Şabanın otuzuncu gecesi olup da insanlar hilali gözetledikleri halde göremedikleri zaman Şabanı otuz güne tamamlarlar. Ramazanın otuzuncu gecesi olup da insanlar hilali gözetledikleri halde onu göremedikleri zaman da Ramazanın sayısını otuz güne tamamlarlar.