Büyük günah işlediğimde Allah beni affeder mi? Büyük günahlar bağışlanır mı?

Hatasız ve kusursuz tek varlık Allah’tır. İnsan iyiliğe ve kötülüğe eğilimli yaratıldığı için hayatı boyunca yanlışlar yapabilir. Rabbine karşı da hata edebilir, nankör davranabilir. Allah affedicidir, af ve mağfiretinin bol olduğunu, şirk dışında kalan bütün günahları bağışlayacağını Kur’an’da açıkça bildirir.

“Ey kendileri aleyhine (günah işleyerek) aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin, çünkü Allah bütün günahları bağışlar, doğrusu O çok bağışlayıcı, çok merhametlidir.” ayetinde Allah’ın, günah işleyerek aşırılığa gidenlere “kullarım” demesi ve rahmetinden ümit kesmemelerini tavsiye etmesi çok büyük bir müjdedir.

Büyük günah işlediğini düşünen kişi öncelikle şunu bilmelidir ki Rabbimizin affetmeyeceği bir günah yoktur. Günahı ne kadar büyük olursa olsun kimsenin yüzüne tövbe kapısı kapanmayacaktır. İnsan onurunu yok edici suçlar olarak bilinen zina, içki, hırsızlık gibi büyük günahları işleyenler için de tövbe kapısı açıktır. Önemli olan hata ve günahlardan pişman olmak, samimi bir tövbe ve istiğfar ile Allah’tan bağışlanma dileyebilmektir.

İşlenen hatalar karşısında ümitsizliğe düşen insanı rahatlatan “samimi bir tövbe”, geçmiş yaşantıların izlerini sildiği gibi ibadet yerine de geçer. Bu yüzden İslam âlimleri günahların affına vesile olacak tövbenin kabulü için birtakım hususları ön plana çıkarmışlardır. Allah katında tövbenin kabul edilebilmesi için ilk şart, hatalı davranışları fark ederek bunlardan pişmanlık duymaktır. İşlenen günahı terk etmek ve bir daha işlememe konusunda kararlı olmak kişinin tövbe konusundaki samimiyetini gösterir. Ayrıca geçmişteki hataları telafi edebilmek adına iyi amellerde bulunulması tavsiye edilir.

Günahların affedilmesinde işlenen günahın niteliğine göre yapılması gerekenler vardır. Günah, farz ibadetlerin terki gibi, Allah’a karşı görevlerin ihlal edildiği bir durum ise affedilmesi için, terk edilen ibadetlerin kaza edilmesine gayret edilmelidir. Affedilmesi istenen günahlar, insanlara veya topluma yönelik ise mutlaka hak ihlalinde bulunulan şahıslardan helallik alınması ve verilen zararın giderilmesi gerekir.