İslâm dinine göre ölümle, hayatın dünya sayfası kapanmış demektir. Bundan sonra ölenler için yapılacakların büyük kısmı yaşayanlara mesaj mahiyetindedir. Mezarlık (ziyaret yeri), adından da anlaşılacağı gibi ölüleri anma ve bir gün bizim de onlar gibi olacağımızı hatırlayarak dünyadaki yaşantımıza dikkat etme vesilesidir. Resûl-i Ekrem, ölülere veya onları simgeleyen putlara tapma tehlikesinden dolayı başlangıçta mezar ziyaretini menettiği halde daha sonra müsaade etmiştir. Bir yer ziyaret ediliyorsa, bunun âdap ve usulü olmalı ve bunlara riayet edilmelidir.
Âdabın başında mezarlıkların temiz tutulması ve yeşillendirilmesi yer alır.
İkinci olarak mezarlığın güzel düzenlenmesi gerekir. Resûlullah, yeni kazılan mezarın iç kısmındaki bir tümseğin düzeltilmesini emretmiş, onun önemsiz bir şey olduğu söylenince şöyle buyurmuştur: “Allah, kulunun yaptığı işi en güzel şekilde yapmasını sever.”
Üçüncü olarak mezar taşlarının üzerine ölen kişinin adı ve vefat tarihinin kaydedilmesi, “Bâki olan Allah’tır.” gibi mesaj taşıyan yazılar yazılması da faydalı olur. Ancak bu işleri yaparken abartıya kaçmamak, büyük masraflar yapmamak ve kabirleri mescide dönüştürmemek gerekir. Ayrıca mezarlarda mum yakma, mezarlara veya civarındaki ağaçlara bez bağlanma gibi uygulamalar bidattir ve tevhit inancına aykırı hususlardır.