I. Abdurrahman, Cordoba Emirliği’nin kurucusuydu ve 756-788 yılları arasında I. Abdurrahman I olarak hüküm sürdü . Abbasiler Emevi Halifeliğini mağlup ettikten sonra Emevi Hanedanı’nın tek başına hayatta kalanlarından biri olan I. Abdurrahman , İspanya’daki Emevi Halifeliği ile Kordoba Emevi Emirliği arasında köprü kurdu. I. Abdurrahman, İspanya’da Müslüman yönetimi başlatmamış olsa da, onu canlı, bağımsız ve uzun ömürlü bir siyasi ve kültürel güç olarak kurdu.
Emevi Halifeliğinin Yükselişi ve Düşüşü
Emevi Hanedanı, MS 661’de İslami Suriye valisi Muaviye yönetiminde İslam’ın lideri olarak kendini kanıtlamıştı . Suriye ve Suriyeli Araplar, İslam dünyasının neredeyse asır süren yönetimi sırasında Emevilerin güç üssü haline geldi. Emeviler, başkentleri Şam’dan, imparatorluklarını doğuda Çin sınırlarına ve batıda Avrupa’ya kadar genişletti . Konstantinopolis’teki Bizans başkentine iki kez saldırı başlattılar ve Çin’in Tang İmparatorluğu ve Franklar ile çatışmaya girdiler .
Kısacası Emeviler, zamanlarının en güçlü ve zengin imparatorluğunu kurdular. Bu ışıltılı ve güçlü Emevi sarayında, Halife Hişam’ın torunu I. Abdurrahman (MS 724-743) doğdu. Ancak Abdurrahman’ın büyüdüğü ve muhtemelen hayatının geri kalanını yaşamayı planladığı zengin mahkeme, henüz gençken devrim ateşlerinde ondan kapılmıştı. Emeviler, neredeyse imparatorluk içindeki diğer halkları dışlayacak şekilde Suriye’ye ve Araplara odaklanmıştı ve bu şimdi onları rahatsız etmeye geldi. Sınır vilayeti Horasan’da yerel lider Ebu Müslim, MS 747’de Emevi otoritesine karşı bir isyan ilan etti. Bu devrim imparatorluğun merkezinde ilerledi ve MS 750’de Zab Muharebesi’nde son Emevi halifesini mağlup etti . Abbasi Halifeliği artık kontrol altındaydı.
Mülteci Prens
Sonrası Emevi her şeyin temizliğiydi. Abbasiler, her Emevi soyundan gelenlerin izini sürmek ve katletmek için biniciler gönderdi. Pratik olarak bu kan banyosundan kurtulan tek kişi I. Abdurrahman’dı. Genç mülteci prens, tüm ailesinin sistematik olarak öldürüldüğünü ve hayatının parçalandığını görmenin dehşetinin ortasında, başlangıçta yakın aile üyelerinden birkaçıyla Fırat Nehri’ne kaçtı. Keşfedildiğinde, bebek oğlu Süleyman da dahil olmak üzere akrabalarını terk etmek ve daha uzaklara kaçmak zorunda kaldı. I. Abdurrahman sonraki birkaç yılını sadece serbest bırakılmış Yunan Bedr ile birlikte geçirdi . Çoğunlukla gizli kalacaklar, Filistin üzerinden ve Müslüman Kuzey Afrika’dan geçtiler., sığınak için herhangi bir yere bakıyor. İslami İfriqiya hükümdarı, kabaca modern Tunus, Abbasi egemenliğine direndi ve başlangıçta hayatta kalan Emevileri kendisine katılmaya davet etti, ancak Emevilerin onu devireceğinden korkarak, daha sonra I. Abdurrahman da dahil olmak üzere Emevilere yöneldi. İhanete uğrayan mülteci batı yolculuğuna devam etti.
I. Abdurrahman annesinin ait olduğu Kuzey Afrika’nın Berberi kabilelerinden bir miktar yardım aldı . Ancak, hayatının karar anı onu Afrika’dan Avrupa’ya götürecekti. MS 755’te Cebelitarık Boğazı’na vardığında, Abbasilerden olabildiğince uzağa, yeni evi olup olmayacağını görmek için Bedr’i İspanya’ya gönderdi.
İslam güçleri, 711’de İspanya’daki zayıflamış Visigoth krallığını işgal etmiş ve Toledo’nun Visigoth başkenti de dahil olmak üzere İber Yarımadası’nın çoğunu çabucak fethetmişti. Hıristiyanlardan bazıları kaçtı ve yarımadanın uzak kuzeyindeki fakir bir devlet kurdu ve bu , önümüzdeki yedi yüzyıl boyunca İber Yarımadası’nın kontrolü için Müslümanlarla bir ölüm kalım mücadelesine girecekti. Charles Martel komutasındaki Frank ordusu nihayet 732 CE’deki Poitiers Savaşı’nda Müslümanların kuzeye yayılmasını durdurdu. Fethinden sonraEmeviler, Visigoth Spain, bölgeyi Endülüs olarak bilinen idari bir birim halinde organize etti. Emeviler bölgeyi kendi adlarına yönetmeleri için valiler gönderdiler. Bu valilerden sonuncusu Yusuf el-Fihri, MS 747’de İspanya’ya geldi.
Ancak valinin nominal liderliğine rağmen Endülüs kaos içindeydi. MS 740’larda büyük bir Berberi isyanı, Berberi ve Suriyeli birlikleri arasında kaynayan etnik gerilimlerin patlamasına yol açtı. Çoğunlukla Yemenli Arap birliklerine liderlik eden El Fihri, Zaragoza’da Suriyeli Arap askerler tarafından desteklenen eski vezirlerinden El-Sumayl ile çatışmaya girdi.
Bu bölünmüş yarımadaya, İspanyol şehrine inen I. Abdurrahman adımını attı.755 CE’de Almuñécar’ın Bu yarım yüzyıl boyunca İspanya’ya düzenli olarak Suriye Arap askerleri enjekte edilmişti. Emevilerin eski iktidar üssünden gelen bu Suriyeliler, Emevi Hanedanlığı’na ve onun anısına sadık kaldılar. Emevi isminden esinlenen ve muhtemelen Endülüs’teki çatışmalardan bıkan insanlar, I. Abdurrahman’ın sancağına yürüyüşe geçti. Güçleri Malaga ve Sevilla’yı aldı ve ardından 756 CE’de Al-Endülüs eyalet başkenti Cordoba’ya yürüdü. Şehrin duvarlarının altında I. Abdurrahman, Al-Fihri güçlerini yendi. Al-Fihri, başka bir ordu kurmak için Toledo’ya kaçtı, ancak I. Abdurrahman’ın ünü o kadar büyüdü ki, Al-Fihri’nin peşine düşmesine bile gerek kalmadı. Yakında Al-Fihri’nin başı Cordoba’daki kapısının eşiğine geldi. ve el-Sumayl yakalandı ve kısa bir süre sonra bir Cordoba hapishanesine kilitlendi. En büyükEl-Rahman kontrolündeki güney İspanya’daki şehirler , I. Abdurrahman kendisini 756 CE’de Kordoba Emiri ilan etti.
Kendisi Abbasi’lerin kurbanı olan I. Abdurrahman’ın yeni emirliği, Abbasi zulmünden muzdarip siyasi ve dini muhalifler için bir sığınak haline geldi. Mülteci akını arasında, altı yıl önce Abbasilerden kaçarken Fırat nehrinin kıyısında bırakmak zorunda kaldığı oğlu Süleyman da vardı. Burada, bilinen dünyanın ucunda, tarihteki ilk ayrılıkçı Müslüman devlet vardı. Abdülrahman, kalan birkaç Emevi ailesi üyesini emirlikte lider pozisyonlara terfi etti ve kısa süre sonra minyatür bir Emevi Halifeliği oldu.
Yeni Abbasi halifesi Al-Mansur (MS 754-775), imparatorluğunun bir bölümünü parçalayan bu genç yeni başlangıç tarafından anlaşılır bir şekilde öfkelendi. Bu öfke, Al-Mansur’un Abbasi selefinin tüm Emevi karşıtı zehirini miras almış olması gerçeğiyle daha da arttı. Al-Mansur, I. Abdurrahman’ın yeni kurulan emirliğini yenmesi için yeni bir Afrika valisi olan Al-Ala’yı atadı. 763’te El Ala, günümüz Portekiz’ine bir Abbasi kuvveti indirdi. Al-Ala’nın üstün gücü, Carmona şehrinde I. Abdurrahman’ı kuşatmayı başardı ve muazzam sayılarla, Cordoba Emirliği’nin kısa ömürlü olacağı görüldü. Bununla birlikte, kısa süre sonra harekete geçilmezse açlıktan ölme tehlikesi ile I. Abdurrahman, kalan birliklerini Carmona’dan çıkardı ve şaşırmış Abbasi askerlerinin üzerine düştü. Ölü düşmanlarının kafaları tuzla dolduruldu ve Al-Mansur’a geri gönderildi.Akdeniz onu Emevilerden ayırdı.
İntikam Arıyor, Kontrol İçin Mücadele
Abdurrahman, İspanya’da Abbasi’leri mağlup etmiş olmasına rağmen, Suriye’deki memleketindeki Abbasilerle savaşı geri götürmeyi özlüyordu. Sadece kendisi için yeni bir yuva yapmak istemiyordu, Abbasiler’i kendi ailesini mahvetmiş gibi yok etmek istiyordu. Ancak Abdülrahman’ın şansı asla olmayacaktı. Hayatının geri kalanında, Müslüman İspanya’nın geri kalanını Cordoba Emirliği’ne getirmeye çalışırken batağa saplandı. İsyanlar yaygındı ve I. Abdurrahman kuzeye ilerlerken neredeyse her şehir için savaşmak zorunda kaldı.
Kuzeydoğu İspanya’daki Zaragoza şehri özellikle zordu. Zaragoza Müslümandı ancak Al-Fihri valiliğinden beri yarı özerkti. O ve Ebro Nehri’nin kuzeyini çevreleyen arazi, Cordoba Emirliği’ne dahil edilmeye direnmişti. MS 777’de Zaragoza, tarihte Charlemagne olarak bilinen Frankların Kralı I. Charles’tan başkası tarafından yardım çağrısında bulunarak İspanya’daki durumu karmaşıklaştırdı.(r. 768-814 CE). Şarlman sadece küçük bir müfrezeye değil, tüm ordusunu Pireneler boyunca ve İspanya’ya götürdü. İsyancı Müslüman Barselona şehri, kapılarını Şarlman’a açtı, ancak ilk başta Şarlman’ı davet eden Zaragoza, Şarlman bir kez kendine bir yer edindikten sonra ayrılmaya istekli olmayacağını fark etti. Zaragoza’nın kapılarının kendisine kapalı olduğunu gören Şarlman, MS 778’de Roncesvalles geçidinden geri çekildi, ancak arka muhafızları yerel Basklar tarafından bir pusuda katledildi. Roncesvalles, Charlemagne’nin uzun askeri kariyerindeki tek yenilgiydi ve efsanevi Song of Roland’a ilham verdi .
MS 783’TE ZARAGOZA, EMEVİ GÜÇLERİNİN ELİNE GEÇTİ. NİHAYET, TÜM MÜSLÜMAN İSPANYA, KESİN OLARAK I. Abdurrahman’IN ELİNDEYDİ.
Şarlman artık ortadan kalktığında, Zaragoza I. Abdurrahman’ın tarafında bir diken olarak kaldı. Tüm bölge üzerinde bir valilik karşılığında Zaragoza liderini öldürmesi için bir yerel tanınmışa rüşvet vererek şehrin nominal kontrolünü kazandı. Bu yeni vali bağımsızlık tadı almaya başladığında, Abdurrahman bu kez doğrudan saldıracak askeri güce sahipti. MS 783’te Zaragoza, Emevi güçlerinin eline geçti. Nihayet, tüm Müslüman İspanya, kesin olarak I. Abdurrahman’ın elindeydi.
I. Abdurrahman Mirası
Cordoba Emirliği’ni kurmanın yanı sıra I. Abdurrahman vicdanlı bir hükümdardı. Yolları, köprüleri ve su kemerlerini onardı ve inşa etti . Emirliği yönetmek için merkezi bir liyakate dayalı bürokrasi kurdu. Yarımada üzerinde kalıcı Emevi kontrolünü daha iyi tesis etmek için bir istihbarat servisi ve daimi bir ordu kurdu. I. Abdurrahman, atalarının dini hoşgörü uygulamasına da devam etti. Tüm bu unsurlar, gelecekteki Emevi refahı için güçlü bir temel oluşturmak üzere bir araya getirildi; bu, İspanya’daki Emevi Hanedanlığı’nın MS 1031’e kadar süren uzun ömürlülüğünü kısmen açıklıyor.
Belki de I. Abdurrahman’ın en büyük mirası, bu hükümet kuruluşlarından hiçbiri değil, MS 780’lerin ortalarında kurulan ve o zamana kadar İspanyol kültürünün unsurlarını bir araya getiren Ulu Cami’dir. Cami, eski bir Visigoth bazilikasının yerine inşa edildi. Abdülrahman’ın doğum yeri olan Şam’daki cami tarzı ile Hıristiyan bazilikalarının unsurları arasında eşsiz bir kaynaşma. Ayrıca sütunlar ve yapı malzemeleri için Visigoth ve Roman -era binalarındaki malzemeleri kullandı. Bu cami I. Abdurrahman’ın halefleri tarafından daha da genişletilmesine rağmen, caminin çekirdeği, imzalı kırmızı şeritler ve at nalı kemerleri de dahil olmak üzere I. Abdurrahman’ın orijinal katkısındaydı.
I. Abdurrahman MS 788 civarında öldüğünde, Kordoba Emirliği oğlu I. Hişam’a geçti (MS 788-796). Emevi kardeşlerinin öldürülmesinin intikamını tam olarak almayı başaramamış olsa da, Abbasi Halifeliğinden ayrı bağımsız bir Müslüman emirliği kurmak için mülteci olarak hayatta kalmak hiç de fena bir başarı değildi. Emevilerin İspanya’da MS 1031’e kadar hayatta kalacakları ve İspanya’da Müslüman yönetiminin MS 1492’ye kadar süreceği gerçeği, I. Abdurrahman’ın hayatının ve halkın çabalarının bir kanıtıdır.