Basın Yayın ve Enformasyon Müdürlüğü nedir?

Devlet bilgi hizmetlerini yürüten kuruluş. Birinci Dünya Savaşından sonra yurdumuz birçok yabancı devlet tarafından işgal edilmişti. Hür ve bağımsız yaşamış Türklerin buna tahammülü imkansız olduğundan, kısa zamanda istiklal mücadelesi başlamıştı. Bu mücadelenin haklılığının, ülkemizin uğradığı felaketlerin, içte ve dışta anlatılması için fikir teşkilatına ihtiyaç duyulmuştu.

Bu gerçeğin ışığı altında 7 Haziran 1920 tarihinde Matbuat ve İstihbarat Müdüriyet-i Umumiyesi adıyla Meclis Başkanı ve Başbakana bağlı ilk Basın-Yayın Genel Müdürlüğü kuruldu. Bu teşkilat çeşitli tarihlerde çeşitli bakanlıklara bağlandı. 1 Ocak 1982 tarihinden beri Başbakanlığa bağlı olarak görev yapmaktadır.

Görevleri: Yurtiçi ve yurtdışı açık haber kaynaklarından elde edilen bilgileri zamanında ilgili yerlere ulaştırır. Yerli, yabancı basın mensuplarının işlerini kolaylaştıran tedbirler alır. Haber, belge, bilgi, fotoğraf derleyip arşivler ve istenildiğinde hizmete sunar. Anadolu basınına belge, bilgi, fotoğraf ve haber göndererek yardımcı olur. Yurtdışında tesbit edilen hedef kitlelere Türkiye ile ilgili yayınlar, dokümanlar gönderir. Günlük bültenleri yayınlar ve bunları devletin ilgili kişi ve kuruluşlarına iletir. Yabancı dille gazete ve dergiler yayınlayıp gerekli yerlere ulaştırır.

Bu görevlerini yurtiçi ve yurtdışı teşkilatları ile yürütür.