Arş ne demek? Arş anlamı nedir? Arş’ın dini manası nedir? İslam’da arş!

Allahü tealanın yarattığı en büyük varlık, yedi kat göklerin ve Kürsi’nin üstünde olup madde aleminin sonu maddesizlik aleminin başlangıcı. Arş; sözlükte; “taht, köşk, gölgelik” gibi manalara gelir. Arş, yerin yapısında olmadığı gibi göklerin yapısına da benzemez. Yere ve göğe benzer tarafı yoktur.

Arş-ı Mecid de denilenArş, mahlukların en şereflisidir. Her şeyden daha saf ve nurludur. Bunun için ayna gibidir. Allahü tealanın büyüklüğü orada görünür. Bunun içindir ki ona Arşullah denir. Namazın kıblesi Kabe olduğu gibi, duanın kıblesi de Arş-ı İlahidir. Bunun için duada eller kaldırılıp avuç içleri yukarı açılır.

Kur’an-ı kerimde Arş ile alakalı bilgi verilmiştir. Mü’min suresi 7. ayetinde mealen buyruldu ki: “Hamele-i Arş melekleri ve Arş’ın etrafında tavaf eden (dönen) melekler Rablerini tesbih ederler ve vahdaniyyetini (birliğini) tasdik ederler ve müminler için mağfiret isterler.”

Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem de buyurdu ki: “Yedi sınıf kimseyi Allahü teala hiçbir gölge bulunmayan günde Arş’ın gölgesinde gölgelendirir: Adaletli devlet reisini; gençliğini ibadetle geçireni; kalbi mescidlere bağlı olanı; Allah rızası için birbirini sevip bir araya gelen ve bu sevgi ile ayrılanı; güzel bir kadın kendini çağırdığı zaman; “Ben Allah’tan korkarım!” diyeni; sağ elinin verdiği sadakayı sol eli bilmeyecek şekilde gizli vereni ve yalnızken Allahü tealayı anınca Allah korkusundan ağlayan kimseyi.”